Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός οικισμού από την Προκεραμική Νεολιθική περίοδο.
Το μνημείο ανακαλύφθηκε τυχαία σε μία πεδινή έκταση στο νότιο Ισραήλ από εργάτες που δούλευαν για τη διεύρυνση ενός αυτοκινητόδρομου.
Τα ευρήματα χρονολογούνται από την εποχή που ο άνθρωπος προσπαθούσε να καλλιεργήσει φυτά και να εκθρέψει ζώα, αντί να τα αναζητάει στην άγρια φύση. Εκείνη την εποχή έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δείγματα οργανωμένου αστικού σχεδιασμού.
«Όλα αυτά τα κτίσματα συνθέτουν μία ολοκληρωμένη πολεοδομία. Στα ερείπια που εντοπίσαμε βλέπουμε τη μετάβαση της κοινωνίας από αγροτική σε αστική», εξηγεί ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο οικισμός είχε χτιστεί πριν από 10.000 χρόνια. Ανάμεσα στα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι ένα μαχαίρι από πέτρα και αρκετά κεραμικά σκευάσματα.
«Έχουμε βρει αρκετά κτίρια στο σημείο. Ανάμεσά τους ανακαλύψαμε και μία μεγάλη πέτρα, που έχει ενδιαφέρον. Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ μεγάλη πέτρα, δουλεμένη και στις έξι πλευρές της. Πραγματικά δεσπόζει στο χώρο. Αυτή η πέτρα πιστεύουμε ότι είχε λατρευτικό χαρακτήρα», επισημαίνει ο Αμίρ Γκολάνι.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν, ότι τα κτίρια είχαν ανακαινιστεί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ευρήματα, τα οποία εκτιμούν ότι είναι κομμάτια από κίονες, ίσως από κάποιον ναό.
euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!