Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013


Η Barcelona ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου El clasico της περιόδου αφού επικράτησε της Real με 2-1 στο κατάμεστο από 90.000 και πλέον φίλους της. Σε ένα παιχνίδι σαφώς κατώτερο των προσδοκιών αλλά με όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν παρόμοια ντέρμπι, οι Καταλανοί πήραν το τρίποντο και αύξησαν τη διαφορά απ΄τη Βασίλισσα στο +6. Ένα προβάδισμα σημαντικό για την υπόθεση τίτλος παρόλο που βρισκόμαστε μόλις στη 10η αγωνιστική.

Η είσοδος των δυο ομάδων στο χορτάρι του Camp Nou συνοδεύτηκε από ένα εκπληκτικό coreo ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τον πρώην προπονητή των Blaugrana Tito Villanova. "FORCA TITO" ( Δυνατά Τίτο) ήταν το μήνυμα στην κεντρική κερκίδα ενώ τα χρώματα της Καταλονίας και της Barca κάλυπταν τις υπόλοιπες κερκίδες , βάζοντας από την αρχή τα πράγματα στη θέση τους, πάνω από όλα ο άνθρωπος.


Στα του αγώνα ο Carlo Ancelotti κατέβασε μια ιδιαίτερα τολμηρή ενδεκάδα με τρία στόπερ, Pepe,Varane και Sergio Ramos πιο μπροστά στα χαφ, με στόχο να καλύψει τους χώρους από όπου συνήθως οι Καταλανοί ξεκινούν το "τίκι-τάκα" των επιθέσεων τους.Συγχρόνως τοποθέτησε Bale, Ronaldo και Di Maria στην επίθεση σε εναλλασσόμενους ρόλους, θέλοντας με την ταχύτητα τους να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνουν συνήθως οι ακραίοι μπακ της Barca με τις συνεχείς προωθήσεις  και τις αργές επιστροφές τους .
Από την άλλη ο Tata Martino έπραξε πιο συντηρητικά και λογικά βάζοντας τον Cesk σε θέση κεντρικού επιθετικού που συγχρόνως βοηθούσε στη μάχη του κέντρου και άνοιγε διαδρόμους για Neymar και Messi. Με την κίνηση αυτή ο Tata γέμισε τον νευραλγικό χώρο του κέντρου που οι επιλογές του Ancelotti είχαν αφήσει κενό και απέκοψε τις γραμμές της Real. Παράλληλα οι ακραίοι Alves και Adriano περιόρισαν τις άσκοπες προωθήσεις στις απολύτως αναγκαίες αφού ο κίνδυνος της κόντρας από πίσω ήταν διαρκής.
Η νίκη τακτικής ήταν ολοφάνερη στο πρώτο ημίχρονο αφού η Barca χωρίς να εντυπωσιάζει είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού, πέτυχε ένα γκολ με τον Neymar στο 19' ενώ ο Messi αμέσως μετά έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία με το 19ο γκολ σε Clasico, όταν το πλασέ απέναντι στον Diego Lopez κατέληξε άουτ. Η Real στη μοναδική αξιόλογη προσπάθεια του ημιχρόνου ζήτησε πέναλτι όταν μετά από σέντρα του Ronaldo και προβολή του Khedira η μπάλα βρήκε στο χέρι του πεσμένου Adriano, σε μια φάση που δύσκολα μπορεί να δοθεί κάτι.
Στην επανάληψη οι αλλαγές του Ancelotti έκαναν πιο ορθολογικό το σχήμα , με τον Illarramendi στη θέση του Ramos και του Benzema αντί του ανύπαρκτου Bale. Οι γραμμές ήλθαν πιο κοντά και η Βασίλισσα έκλεισε στα καρέ της τη Barca που δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα και έψαχνε βεβιασμένα την κόντρα. Απόρροια της πίεσης αυτής ήταν δυο μεγάλες επεμβάσεις του Valdes σε τετ α τετ των Khedira και Ronaldo, ένας κεραυνός του Benzema στη συμβολή των δοκαριών και οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για ένα μαρκάρισμα εντός περιοχής του Mascherano στον Ronaldo που ξέφευγε αρκετά από τα όρια του απλού τζαρτζαρίσματος.
Την ίδια ώρα η Barca έψαχνε την κόντρα και μπορεί ο Neymar να νικήθηκε από τον Lopez , η έμπνευση όμως του Martino να ρίξει στη μάχη τον Alexis δικαιώθηκε στο 78' με ένα γκολ ποίημα από τον Χιλιανό που σίγουρα θα εμπλουτίσει τη συλλογή των highlights όλων των El clasico. Κάπου εκεί τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι καθώς η μείωση του σκορ από τον Jese στις καθυστερήσεις ήλθε αργά.
Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η Barca πήρε μια μεγάλη νίκη σε μια στιγμή που οι εμφανίσεις της είχαν σκορπίσει προβληματισμό στους φίλους της. Είχε συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού χωρίς να επιδιώκει απαραίτητα την κατοχή ως αυτοσκοπό, έκανε λιγότερα λάθη και εκμεταλλεύτηκε  τις ευκαιρίες που είχε σε αντίθεση με τους αντιπάλους της που σπατάλησαν ένα ημίχρονο σε πειραματισμούς, ενώ έχασαν όλες τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν είτε λόγω ατυχίας (δοκάρι) είτε λόγω Valdez. Η Real στη μετά Mourinio εποχή, έχει ακόμα δρόμο και η επιστροφή του Alonso ίσως να αποτελέσει το στοιχείο που λείπει αυτή τη στιγμή από το παιχνίδι της.Όσο όμως η ενδεκάδα θα καθορίζεται από το budget των παικτών θα υπάρχει πρόβλημα.
Η Barcelona κέρδισε ξανά μετά από 3 χρόνια Clasico στο Camp Nou και μάλιστα χωρίς να σκοράρει ο Messi. Ο Neymar έδειξε στοιχεία ηγέτη ενώ επανήλθε μετά από καιρό στις καλές εμφανίσεις και ο Iniesta.
Το Νο167 El clasico πέρασε πλέον στη ιστορία από όπου θα ανακαλείται κατά καιρούς για το υπέροχο γκολ του Alexis αλλά και το πρώτο του Neymar σε Clasico που πιστεύω ότι είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!