Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σε καιρούς αβέβαιων οικονομικών προοπτικών και αυξανόμενης ανεργίας, η ικανότητα χρήσης και κατανόησης ξένων γλωσσών αποτελεί επιπρόσθετο προσόν για την ανάληψη μιας θέσης εργασίας. Πέραν αυτού, το άτομο διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες βελτιώνοντας τη νόησή του.

Η πολυαισθητηριακή προσέγγιση στη διδασκαλία ξένης γλώσσας αποσκοπεί στη βελτίωση και ενίσχυση της μνήμης και την εκμάθηση του γραπτού λόγου του νέου γλωσσικού κώδικα. Το μαθησιακό προφίλ του ατόμου είναι συνήθως ένα. Τα συνηθέστερα είναι το οπτικό και ακουστικό.

Διάφορες ιστοσελίδες, εφαρμογές, e-books, on line κοινότητες αποτελούν σημαντικές πηγές με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, συνδυάζοντας περισσότερες από μία αισθήσεις, έτσι ώστε ο μαθητής να προσλαμβάνει τη νέα γνώση πιο αποτελεσματικά. Μπορεί όμως να χάσει κανείς πολύτιμο χρόνο δοκιμάζοντας νέες ιστοσελίδες για να βρει εν τέλει αυτό που του ταιριάζει. Κάποιοι προτιμούν οπτικά βοηθήματα, κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη γραμματική κάποιας γλώσσας, ενώ άλλοι προτιμούν να κατακτήσουν το λεξιλόγιο μέσα από ασκήσεις.

Ακολουθούν πέντε δωρεάν on line πηγές για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Επιλέξτε εκείνη τη μέθοδο διδασκαλίας που ταιριάζει στο δικό σας μαθησιακό τύπο και τις ανάγκες σας σε σχέση με το επίπεδό σας.


Τα μαθήματα σε αυτήν την ιστοσελίδα αφορούν την εκμάθηση νέου λεξιλογίου και φράσεων μέσα από διαλόγους, ασκήσεις και ακουστικό κείμενο. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα συνομιλίας με άλλους μαθητές, αλλά και με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας με σκοπό την ανάπτυξη της δεξιότητας της ομιλίας και τη βελτίωση της προφοράς.

Πλεονεκτήματα: Αυτή η ιστοσελίδα διαθέτει μια ολοκληρωμένη μέθοδο διδασκαλίας, καθώς το υλικό της περιλαμβάνει ανάγνωση και σύνταξη κειμένων, ακουστικές ασκήσεις και προφορική εξάσκηση.

Μειονεκτήματα: Τα μαθήματα γραμματικής, τα αρχεία Pdf και τα βίντεο είναι διαθέσιμα μόνο επί πληρωμή. Ωστόσο, μπορεί να λάβει κανείς ένα μέρος του υλικού δωρεάν για επτά ημέρες δοκιμαστικά, μετά την εγγραφή του στο site.

Συστήνεται σε: Προχωρημένους μαθητές και με επιφύλαξη σε αρχάριους.


Το Duoligno αποτελεί μια πολύ καλή πηγή για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τα μαθήματα δωρεάν. Οι μαθητές μαθαίνουν λεξιλόγιο και συντάσσουν απλές προτάσεις μέσα από την ανάγνωση και σύνταξη κειμένων, αλλά και την ακουστική και προφορική εξάσκηση.

Πλεονεκτήματα: Τα γραφικά του site κεντρίζουν το ενδιαφέρον του μαθητή και το μάθημα είναι οργανωμένο. Τα μαθήματα διαρθρώνονται σαν «ένα διάγραμμα ροής», όπου οι μαθητές ελέγχουν την πρόοδό τους όσον αφορά στην κατάκτηση του λεξιλογίου και προχωράνε σε επόμενη ενότητα ανάλογα με την εξέλιξή τους.

Μειονεκτήματα: Μέχρι στιγμής, προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό μόνο για έξι ευρωπαϊκές γλώσσες.

Συστήνεται σε: Μαθητές που επιθυμούν μια οργάνωση κατά το διάβασμά τους. Οι συμβουλές της κάθε ενότητας αφορούν κανόνες γραμματικής και δίνονται με σαφή τρόπο. Οι κανόνες γραμματικής επίσης επισημαίνουν κάθε φορά νέα φαινόμενα, όπως την κλίση ουσιαστικών, την κλίση ρημάτων κ.ο.κ.


Προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό δωρεάν, το οποίο έχει δημιουργηθεί από γλωσσολόγους καθηγητές με στόχο την επάρκεια του μαθητή.

Πλεονεκτήματα: Αποτελεί μια εντυπωσιακή πηγή για την εκμάθηση αφρικανικών γλωσσών, όπως την ίγκμπο και σόνα. Το ακουστικό υλικό που προσφέρει είναι ιδιαίτερα οργανωμένο, αν και σε ορισμένα σημεία δεν έχει καλό ήχο.

Μειονεκτήματα: Σε σχέση με τα γραφικά που προσφέρουν άλλα site, το εκπαιδευτικό υλικό είναι ανιαρό, καθώς τα κείμενα Pdf είναι ασπρόμαυρα. Τα μαθήματα αφορούν κυρίως την εκμάθηση κανόνων γραμματικής και την επανάληψή της, κάτι που μπορεί να αποβεί κουραστικό σε ορισμένους μαθητές.

Συστήνεται σε: Μαθητές που μπορούν να μάθουν εύκολα τη γραμματικοσυντακτική δομή μιας γλώσσας. Τα μαθήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιπρόσθετο υλικό στο αντίστοιχο ακουστικό και προφορικό.


Τα μαθήματα αυτά έχουν ως στόχο την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, δηλαδή τη δεξιότητα της ανάγνωσης και της γραφής κειμένων και της ακουστικής και προφορικής. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί περιγράφεται ως «όλο-μέρος-όλο», καθώς σε κάθε μάθημα παρουσιάζεται νέο υλικό, το οποίο χωρίζεται σε ενότητες και έπειτα εμφανίζεται συνολικά, ώστε ο μαθητής να διαπιστώνει κάθε φορά την πρόοδό του.

Πλεονεκτήματα: Μπορεί να επιλέξει κανείς να μάθει μια γλώσσα ανάμεσα σε 35 γλώσσες που προσφέρει. Ενώ η εγγραφή στο site δεν είναι δωρεάν, οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν πίστωση «διδάσκοντας» άλλους μαθητές.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να κατακλυστεί κανείς από αιτήματα φιλίας για διδασκαλία, ειδικά αν η μητρική του γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη.

Συστήνεται σε: Όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εικονικές τάξεις ή να παρακολουθήσουν on-line μαθήματα με ιδιωτικό δάσκαλο. Η on-line κοινότητα είναι τύπου facebook, στην οποία μπορεί κανείς να συμμετέχει σε συζητήσεις και να δέχεται αιτήματα φιλίας.


Αυτό το site εφαρμόζει μία μνημονική τεχνική, τη λεγόμενη “mem” τεχνική. Συγκεκριμένα, προβάλλεται μια ιστορία ή ένας διάλογος μέσα από καρτέλες για την εκμάθηση μια νέας λέξης. Μάλιστα, χρησιμοποιεί την προϋπάρχουσα γνώση, για να κατακτήσει κανείς το νέο λεξιλόγιο.

Πλεονεκτήματα: Η εν λόγω μέθοδος είναι σαφής και έγκυρη και συγχρόνως έξυπνη και πρωτότυπη. Οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν το δικό τους “mem”υλικό στο site .

Μειονεκτήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις οι “καρτέλες μνήμης” δεν είναι τόσο καθαρές.

Συστήνεται σε: Οπτικούς μαθητές, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τη μέθοδο “mem”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!