Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

http://www.missbloom.gr
Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού,φοράμε τα ροζ κορδελάκια μας και ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς: 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι, πλέον, το ζητούμενο της επιστημονικής έρευνας. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπίσεις από νωρίς τα σημάδια του και να ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών.

* (Αυτό)εξετάσου!

Για να διατηρείς το στήθος σου υγιές και όμορφο, ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος, Member of British Society for Colposcopy & Cervical Pathology, B.S.C.C.P., συμβουλεύει τις γυναίκες άνω των 20 να κάνουν αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση. «Πρέπει να το κάνεις αμέσως μετά την περίοδο, όταν είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις πιθανόν οιδήματα ή εξογκώματα» σημειώνει ο ίδιος.

Επιπλέον, να κάνεις στο γυναικολόγο σου μία κλινική εξέταση μαστών κάθε χρόνο. Ακόμη, μετά τα 35 γίνεται η πρώτη μαστογραφίας αναφοράς, η οποία μπορεί να εντοπίσει μη φυσιολογικές αλλαγές πριν τις δεις ή τις νιώσεις. Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό, μπορείς να πάρεις εγκαίρως τα μέτρα σου: η έκπλυση των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού μέσω της θηλής είναι μια σύγχρονη τεχνική εντοπισμού άτυπων κυττάρων που δείχνουν πιθανή ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε 8 με 10 χρόνια.

Μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος είναι η ενδοσκόπηση των γαλακτοφόρων πόρων, η οποία επίσης εντοπίζει άτυπα κύτταρα. Με λήψη αίματος εξετάζονται τα γονίδια για να διαπιστωθεί τυχόν προδιάθεση. Μπορείς να απευθυνθείς στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης, τηλ.: 210 6456713) και σε ιατρεία μαστού νοσοκομείων.


* Βάλ’ τους λάδι

Όχι κυριολεκτικά, αν και οι ειδικοί λένε ότι, αν γλιστρούν τα χέρια σου(με λίγο γαλάκτωμα σώματος, για παράδειγμα), διευκολύνεται ηαυτοεξέταση. Όμως τόσο το ελαιόλαδο όσο και το έλαιο νυχτολούλουδουόταν λαμβάνονται διά στόματος μειώνουν τη δραστηριότητα ενός γονιδίουπου προκαλεί καρκίνο με το όνομα Her-2/neu, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη περίπου του 20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. 


 * Περπάτησε 12 λεπτά σήμερα

Οι γυναίκες που περπατούν 12 λεπτά τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 18%. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και την πυκνότητα των ιστών των μαστών, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο.

Ο δρ. Άντριου Χάιντον, από την Ιατρική Σχολή Monash της Μελβούρνης, ανακάλυψε ότι όσες ασκούνται παράγουν υψηλότερα επίπεδα IGFBP-3, που είναι μια πρωτεΐνη που καταπολεμά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, με την καθημερινή άσκηση μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 48% – και ενδέχεται να έχεις την ίδια επίδραση στον καρκίνο του μαστού.

Ακόμη, αυξάνει τον καρδιακό παλμό, ενισχύει την παραγωγή και την κυκλοφορία των «χαρούμενων ορμονών» του οργανισμού, οι οποίες λειτουργούν αγχολυτικά. Το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου σχετίζεται με το στρες. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association αναφέρεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ακόμη κι αν ξεκινούσε κάπως καθυστερημένα, μείωνε το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, όλων των επιπέδων κινδύνου, κατά 20%.


* Κοιμήσου σε σκοτεινό δωμάτιο


Οι απαραίτητες συνήθειες για την υγεία του στήθους είναι η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και ο επαρκής ύπνος, τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. «Ο ύπνος για τουλάχιστον 6 ώρες μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού 60 έως 70%, επειδή ενεργοποιεί την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου» εξηγεί ο Θωμάς Γκίκας. 




ο φως τη νύχτα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης. «Όταν εκθέτεις καρκινικά κύτταρα του μαστού σε υψηλά επίπεδα μελατονίνης, σταματάς την ανάπτυξή τους» αναφέρει ο δρ. Ντέιβιντ Μπλασκ, ειδικός ογκολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο The Bassett της Νέας Υόρκης. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων μελατονίνης ενδέχεται να είναι μια τακτική μείωσης του κινδύνου, οπότε συσκότισε την κρεβατοκάμαρα το βράδυ και κοιμήσου για τουλάχιστον 7 ώρες ώστε να μεγιστοποιήσεις την παραγωγή της. 


 * Ενεργοποίησε το γονίδιο Cat

Το 65% των γυναικών έχουν το γονίδιο τηςκαταλάσης (ή Cat), που προστατεύει από τον καρκίνο μετατρέποντας τιςβλαβερές ελεύθερες ρίζες στους ιστούς των μαστών σε αβλαβές νερό καιοξυγόνο. Το γονίδιο αυτό μειώνει τον κίνδυνο κατά 5%, αλλά η κατανάλωση 5μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%,υποστηρίζουν ο ερευνητής Τζίγιουνγκ Αν στο Κέντρο Καρκίνου Roswell Parkστο Μπάφαλο των ΗΠΑ.

Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικόςδιαιτολόγος-διατροφολόγος, Γ.Γ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής,προτείνει μια διατροφή βασισμένη σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά,όπως η ντομάτα, το μπρόκολο, το κολοκυθάκι, το σκόρδο, το βατόμουρο, τοκαρύδι, το ελαιόλαδο. «Όλες αυτές οι τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικόσου και βοηθούν στην καταπολέμηση των κακών κυττάρων στο σώμα»επισημαίνει.


* Άλλαξε το αποσμητικό σου


Είναι αντιφατικό, αλλά τα άλατα αλουμινίουλειτουργούν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται στηνανάπτυξη καρκίνου του μαστού, οπότε οτιδήποτε έχει οιστρογονικήδραστηριότητα και μπορεί να εισέλθει στο μαστό μέσω του δέρματος μπορείνα επηρεάσει τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα. Τουλάχιστον, μηβάζεις αποσμητικό μετά το ξύρισμα, όσο οι πόροι του δέρματος είναι ακόμαανοιχτοί. Χρησιμοποίησε ένα αποσμητικό με φυσικά συστατικά.


 * Πιες τσάι μέντας

Σύμφωνα με γαλλική έρευνα, όσοι πίνουν αφεψήματα απόβότανα διατρέχουν το χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές το αποδίδουν στααντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το αφέψημα δυόσμουπεριέχει, επίσης, μονοτερπένια που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικώνκυττάρων στους μαστούς. Προσπάθησε να πίνεις 4 φλιτζάνια την ημέρα.


* Φάε ελιές

Περιέχουν χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο, οιοποίες ονομάζονται σαλβεστρόλες και βρίσκονται επίσης στο μπρόκολο, τολάχανο και το κολοκυθάκι. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού περιέχουνCYP1B1, μια πρωτεΐνη που πεθαίνει όταν εκτεθεί σε σαλβεστρόλες. Οιβιολογικές τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών.




* Μείωσε τις θερμίδες

1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου του μαστούσχετίζεται με το αυξημένο βάρος. Η κατανάλωση υπερβολικού αριθμούθερμίδων μεταλλάσσει τη συμπεριφορά του κυττάρου. Τα κύτταρα σταματούνστη διαίρεση και την ανάπτυξη, που είναι το πρώτο βήμα προς τον καρκίνο.Εάν είσαι κάτω από 57 κιλά, μην τρως πάνω από 1.800 θερμίδες την ημέρα.Από 57 έως 63 κιλά το μέγιστο είναι 1.900 θερμίδες. Κι αν είναι από 63έως 82, το όριο είναι οι 2.000. Αυτό ισχύει αν κάνεις δυόμιση ώρεςάσκηση την εβδομάδα – αν είσαι λιγότερο δραστήρια, χρειάζεσαι λιγότερεςθερμίδες.


* Μακριά από το τσιγάρο


Νέα έρευνα δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμαδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες πριν από τηνεμμηνόπαυση. Το παθητικό κάπνισμα εκθέτει το μαστό σε καρκινογόνεςουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν μαστικούς όγκους. Οι άνθρωποι πουζουν με καπνιστές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, ενώ αν καπνίζεις οκίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 32%. 




* Πρόσεξε την κατανάλωση σόγιας

Αν και εδώ και πολλά χρόνια θεωρούντανεργαλείο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, σε πρόσφατες αμερικάνικεςέρευνες διαπιστώθηκε ότι η σόγια περιέχει υψηλά επίπεδα ισοφλαβονών, οιοποίες ενδέχεται να σχετίζονται με την ταχύτερη ανάπτυξη των κυττάρων,αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει νατρως γύρω στα 113 γραμμ. τόφου ή να πίνεις ένα μικρό ποτήρι γάλα σόγιαςτην ημέρα.


* Μάθε και τους άλλους παράγοντες κινδύνου

«Η μακροχρόνια έκθεση σεοιστρογόνα (έμμηνη ρύση πριν από τα 9, εμμηνόπαυση μετά τα 55, πρώτοπαιδί μετά τα 40, καθόλου ή λίγα παιδιά) μπορεί να είναι ένας σημαντικόςπαράγοντας κινδύνου» τονίζει ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρόςαντιγήρανσης και προαγωγής υγείας. Ακόμη, «επικίνδυνα είναι τα ξενοοιστρογόνα και οιτοξίνες, βαρέα μέταλλα που μας έχουν πλημμυρίσει από τα μη βιολογικάτρόφιμα, τα χημικά και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ο σίδηρος (υψηλήφερριτίνη) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμβάλλει στον καρκίνο. Ηελλιπής έκθεση στον ήλιο στερεί την καλή διάθεση και τη σούπερ ορμόνηβιταμίνη D που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Το στρες, ψυχικό ήσωματικό (κάθε ψυχική ή σωματική καταπόνηση, οι λοιμώξεις, οιστερητικές δίαιτες), σημαίνει καταστολή του αμυντικού συστήματος καιπροκαλεί κατάθλιψη. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη φλεγμαίνουν σοβαρά, κάτιπου επιταχύνει την καρκινογένεση. Η κληρονομικότητα συμβάλλει κατά5-10%, και συνήθως εκδηλώνεται πριν από τα 50».




Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!