Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Πριν από 160 χρόνια, μια φοβερή καταιγίδα βύθισε ένα ατμόπλοιο φορτωμένο με τόνους χρυσού έξω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας.
Το πλοίο μετέφερε 21 τόνους χρυσού σε ράβδους,νεόκοπα χρυσά νομίσματα του 1857 και ακατέργαστο χρυσό από τα ορυχεία στην Καλιφόρνια, καθώς και την προσωπική περιουσία και τα υπάρχοντά των 477 επιβάτες του, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν στο ναυάγιο.
Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, μια εταιρία εξερεύνησης των ωκεανών πήρε το πράσινο φως για να αρχίσει να ανασύρει και πάλι από το ναυάγιο το πολύτιμο φορτίο του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το "Πλοίο του Χρυσού" έγινε αντικείμενο έρευνας ενός νεαρού μηχανικού, ο οποίος το ανακάλιψε με τη χρήση σόναρ και ρομποτικής τεχνολογίας που ανέπτυξε ο ίδιος. Μάλιστα, ο μηχανικός από το Οχάιο Tommy Thompson έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Πλοίο του Χρυσού στα βάθη του γαλάζιου Ωκεανού", γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Ο χρυσός που ανακτήθηκε τότε από το ναυάγιο έγινε το επίκεντρο μιας εκτεταμένης νομικής διαμάχης για τα δικαιώματα του θησαυρού. Όταν το 2012 ο Thompson απέτυχε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, κηρύχθηκε φυγάς.


Το χρυσάφι που πιστεύεται ότι παραμένει στον πυθμένα του ωκεανού το 1857 αποτιμώνταν σε 760.000 δολάρια , αλλά σήμερα αξίζει εκατομμύρια , σύμφωνα με την Odyssey Marine Exploration Inc, την εταιρία κέρδισε τη σύμβαση για να επανεξετάσει το ναυάγιο.
 news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!