Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Θεωρείται το...τζακ ποτ για κάθε αρχαιολόγο. Ο τάφος του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη αν και ήταν βάσει μαρτυριών γνωστός ως και τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. έχει γίνει γίνει το ... άγιο δισκοπότηρο των ερευνητών αφού πλέον δεν υπάρχουν στοιχεία για την τοποθεσία του. Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται τώρα ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πρόσφατα μια ομάδα Πολωνών αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην Αλεξάνδρεια, μόλις 60 μέτρα από το τζαμί Nebi Daniel.
Πρόκειται για μια τοποθεσία στην οποία αναφέρονται πολλές πηγές, κυρίως αραβικές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάτι το αξιόλογο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανακάλυψη αυτή τη φορά ήρθε στο φώς ένα μαυσωλείο το οποίο βάσει τον επιγραφών που εντοπίστηκαν στα ελληνικά και τα αραβικά ανήκει στον “Βασιλιά των Βασιλέων, κατακτητή του Κόσμου Αλέξανδρο τον Γ'”.
Φτιαγμένο από μάρμαρο και χρυσό το μαυσωλείο εντοπίστηκε στην κρύπτη μιας χριστιανικής εκκλησίας.
Περιέχει πολλά αγγεία που μοιάζουν να ανήκουν στην περίοδο των Πτολεμαίων και τη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά το σημαντικότερο είναι πως έχει εντοπιστεί και μια κρυστάλλινη σαρκοφάγος που περιέχει 37 οστά που μοιάζουν να ανήκουν σε άνδρα.
Αν και σε κακή κατάσταση τα οστά μπορούν να χρονολογηθούν και να δώσουν απαντήσεις.
Στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αναφερθεί αρκετοί ιστορικοί,κυρίως Άραβες, ισχυριζόμενοι ότι τον είχαν δεί. Οι αναφορές ωστόσο τελειώνουν τον 4ο μ.Χ. αιώνα την περίοδο της επικράτησης δηλαδή του Χριστιανισμού.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τάφος καταστράφηκε, ενώ άλλοι πως κρύφτηκε επίτηδες για να προστατευτεί από τις λεηλασίες των Χριστιανών εναντίον κέντρων που παρέπεμπαν στην παλιά θρησκεία.
Το γεγονός ότι πάνω από το μαυσωλείο υπάρχει εκκλησία ίσως επιβεβαιώνει τη μια ή και τις δύο θεωρίες, ωστόσο πριν γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το παραμικρό...
newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!