Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η Αγία Ελένη, που πήρε το όνομά της από την Αγία Ελένη της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα ηφαιστειογενές νησί στο Νότιο Ατλαντικό ανάμεσα στη Νότια Αμερική και την Αφρική και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιλέγουν ένα ουσιαστικό διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του είναι το Jamestown το οποίο πήρε το όνομά του από τον James, Δούκα της Νέας Υόρκης που αργότερα έγινε ο βασιλιάς James Β της Αγγλίας. Η Αγία Ελένη είναι γνωστή ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα ο οποίος έζησε εκεί από το 1815 έως το θάνατό του το 1821.
Λιγότερο γνωστή είναι μία άλλη ιστορία ενός ασυνήθιστου ναυαγού που έφτασε στο νησί 300 χρόνια πριν τον Γάλλο στρατηγό και αυτοκράτορα. Η ιστορία του Πορτογάλου στρατιώτη Fernando López, ο οποίος επέλεξε να μείνει στο ακατοίκητο νησί ολομόναχος για 30 ολόκληρα χρόνια. Βρήκε εκεί καταφύγιο μετά τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη από τον διοικητή του, έχοντας μοναδική συντροφιά έναν κόκορα ο οποίος ήταν και ο μοναδικός του φίλος.
Ο López έγινε θρύλος για τους Πορτογάλους ναυτικούς, οι οποίοι κάθε φορά που έριχναν άγκυρα στο νησί άφηναν κάποια ρούχα και τροφή για τον ερημίτη της Αγίας Ελένης. Αργότερα μάλιστα του έφερναν εκτρεφόμενα ζώα και σπόρους για καλλιέργεια....
Πάντως ο μεγαλύτερος σε ηλικία “κάτοικος” του νησιού είναι ο φημισμένος Jonathan, μια γιγάντια χελώνα 182 ετών που ενδέχεται να είναι η παλαιότερη εν ζωή στον κόσμο ή ακόμα και το παλαιότερο από τα χερσαία είδη ζώων στον πλανήτη. Υπολογίζεται πως ο Jonathan είναι γεννημένος το 1832 και πως έφτασε στο νησί της Αγίας Ελένης το 1882.
Η Αγία Ελένη, ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη, είναι ένας τόπος απίστευτης ομορφιάς με απότομες ακτές που φτάνουν και τα 400 μέτρα καταλήγοντας στο χάος! Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται χαράδρες που φτάνουν μέχρι την ακτή δημιουργώντας ένα απίστευτο θέαμα.
Ενώ το νησί με την πρώτη ματιά φαίνεται “γυμνό”, στο εσωτερικό του υπάρχουν καταπράσινες κοιλάδες και δασωμένες πλαγιές που εντυπωσιάζουν. Από τις διαδρομές που αξίζει να κάνει κανείς είναι η ανάβαση της “Σκάλας του Ιακώβ” με τα 699 σκαλιά. Όσοι καταφέρουν να τα ανέβουν όλα και να φτάσουν στην κορυφή του λόφου, αποζημιώνονται από την συγκλονιστική θέα!
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!