Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Πρόσφατα έγινε γνωστό το πιο ασυνεπές ουράνιο σώμα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Ο μικρός πλανήτης εντοπίστηκε σε απόσταση 2.300 ετών φωτός από την Γη και έχει ένα μοναδικό και ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Η Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο έρχεται σε διαφορετική ημερομηνία, με αποτέλεσμα να αλλάζει συνέχεια και η διάρκεια του εκάστοτε έτους.
Ο πλανήτης που ονομάστηκε PH3c, έχει χαμηλή πυκνότητα και μικρή μάζα, ενώ διαθέτει ατμόσφαιρα πλούσια σε ήλιο και υδρογόνο.
Τα ίχνη του εντοπίστηκαν με την βοήθεια του Planet Hunters, ενός ερευνητικού προγράμματος των πανεπιστημίων Yale και Oxford. Το παραπάνω πρόγραμμα στηρίζεται στη βοήθεια εθελοντών από όλο τον κόσμο για την ανάλυση δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Το τηλεσκόπιο παρακολουθεί το φως από 156.000 άστρα (!!) ψάχνοντας για περιοδικές μεταβολές της λαμπρότητάς τους, που πιθανόν να οφείλονται σε πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από αυτά, ενώ οι εθελοντές χρήστες του διαδικτύου που προσφέρθηκαν μέχρι σήμερα να βοηθήσουν τους επαγγελματίες αστρονόμους ξεπερνούν τους 300.000!
Η περίοδος της περιφοράς του κάθε πλανήτη γύρω από το μητρικό άστρο, δηλαδή η διάρκεια του έτους του, αλλάζει δραματικά λόγω της βαρυτικής επίδρασης γειτονικών πλανητών, οι οποίοι τον επιταχύνουν ή τον επιβραδύνουν.
«Στην περίπτωση της Γης, οι επιδράσεις αυτές είναι πολύ μικρές, της τάξης του ενός δευτερολέπτου το χρόνο» εξηγεί ο Joseph Smith του πανεπιστημίου Yale. «Στην περίπτωση του PH3c, η τροχιακή περίοδος άλλαξε κατά 10,5 ώρες σε μόλις 10 περιφορές» επισημαίνει.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler συνεχίζει ασταμάτητα την ανακάλυψη εξωπλανητών πέραν του ηλιακού μας συστήματος, που περιστρέφονται γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο. Πολύ πιθανόν μεταξύ τους να υπάρχουν και εξωπλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, που θα μπορούσαν στο κοντινό ή μακρινό μέλλον να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο George Lucas, ο δημιουργός της σειράς των ταινιών “Star Wars”, φαντάστηκε τον πλανήτη Tatooine όπου μεγάλωσε ο Luke Skywalker με δύο ήλιους.
Τέτοιος πλανήτης την εποχή που γυρίστηκε η ταινία δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα. Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε πλανήτης σαν τον Tatooine πριν από δύο χρόνια, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.
Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να πούμε πως η επιστημονική φαντασία βρέθηκε μπροστά από την επιστημονική έρευνα. Τελικά όμως, η πραγματικότητα ξεπερνάει και την πιο τολμηρή φαντασία.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!