Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014


Στην τιμή των 40 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πίνακες του Κλοντ Μονέ. Η τιμή για το έργο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Νυμφαίας» (Water Lilies) και αποτελεί μια δυνατή μαρτυρία στο διαρκές όραμα και τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη κατά τα χρόνια της ωριμότητάς του, είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει ποτέ καταβληθεί για έργο του κατά τη διάρκεια δημοπρασίας.
Οι προσφορές για το συγκεκριμένο έργο με τα νούφαρα σε τετράγωνο καμβά, που δημιουργήθηκε το 1906, διήρκησαν περίπου δέκα λεπτά, ενώ ανάμεσα στο πλήθος με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές συγκαταλέγονταν και Ασιάτες διαπραγματευτές. Στο τέλος, οι προσφορές στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Σόθμπις έφτασαν τις 250.000 στερλίνες.  Ο ίδιος πίνακας είχε τεθεί σε δημοπρασία πριν από τέσσερα χρόνια, χωρίς να καταφέρει να πλησιάσει την τιμή εκτίμησης.

Το δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο έργο της δημοπρασίας ήταν μια «Σύνθεση Κόκκινου, Μπλε και Γκρι» (1927) του φημισμένου μοντέρνου Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, η οποία πωλήθηκε για 18 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής του Μοντριάν μέχρι τον θάνατό του το 1944 και είναι ένα από τα ελάχιστα μεγάλα έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται σε δημοπρασία εδώ και δεκαετίες.

naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!