Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η πέτρα της λίμνης Winnipesaukee παραμένει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο, κατέχοντας τον τίτλο του ανεξήγητου ευρήματος από την επιστημονική κοινότητα.
Ήρθε στο φώς το 1872 από εργάτες στην περιοχή του New Hampshire και προκάλεσε μεγάλη αμηχανία για την εποχή και τον σκοπό που κατασκευάστηκε.
Η επιφάνεια της μαύρης πέτρας είναι διάτρητη και επιδέξια γυαλισμένη, με σύμβολα και σκαλιστά γλυπτά, όπως το παράξενο «teepee» και ο αινιγματικός φαύλος κύκλος.
Το νόημα πού έχουν τα σύμβολα δεν είναι γνωστό, ωστόσο δόθηκαν πολλές ερμηνείες για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη της πέτρας.
Η ιστοσελίδα του New Hampshire History την ανάφερε σαν «αξιοσημείωτο ινδικό λείψανο», ενώ το περιοδικό American Naturalist σαν «αντικείμενο ειρήνης ανάμεσα σε δύο φυλές».
Η τοποθεσία που βρέθηκε το αντικείμενο σε συνάρτηση με την φύση του, δημιουργεί ερωτηματικά και προσθέτει την θεωρία, η πέτρα να είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιο άγνωστο πολιτισμό. Ο γρίφος παραμένει άλυτος με την παραδοχή των επιστημόνων, ότι παρά τις αναλύσεις διαμετρήματος, η ηλικία και η ιστορία της πέτρας θα παραμείνει τελικά άγνωστη.
Σύμφωνα με τον Wesley Balla, η έλλειψη τεχνολογικής γνώσης είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην αποκρυπτογράφηση της πέτρας. Ο διευθυντής του New Hampshire Historical Society, υποστηρίζει ότι τον 19ο αιώνα, την προσοχή αποσπούσαν μόνο τα αρχαιολογικά ευρήματα και όχι η περιοχή ανακάλυψης που θα αποκάλυπτε επιπλέον σημαντικές πληροφορίες.
Σήμερα, το τεχνούργημα εκτίθεται στο Μουσείο του New Hampshire History και αποτελεί δωρεά της Ladd Coe, κόρης του πρώτου «ιδιοκτήτη» της πέτρας.
Το περίτεχνο αυτό πέτρινο αβγό, περιβάλλεται από καθρέπτες για να μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρεί όλα τα σύμβολα και γοητεύει με το άγνωστο που το συνοδεύει.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!