Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Καλύτερες ημέρες βλέπουν τώρα στην Ελλάδα οι δύο μεγαλύτερες ξένες αλυσίδες της οικονομικής ένδυσης, με τη Zara να ενεργοποιεί εκ νέου τα πλάνα επέκτασής της στην ελληνική αγορά και την Η&Μ να εξετάζει το ενδεχόμενο, μελλοντικά, της έλευσης και άλλων αλυσίδων του ομίλου στη χώρα μας.

Ειδικότερα όσον αφορά τη Zara, του ομίλου Inditex, o οποίος διαθέτει πλέον παρουσία μέσω επτά αλυσίδων του στην Ελλάδα με 156 καταστήματα για τα Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Stradivarius, Bershka, Oysho, Pull & Bear έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων ανά την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τη δημιουργία του νέου Zara Home στην Πάτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2013 ήταν καλύτερο σε επίπεδο πωλήσεων για όλες τις εταιρείες του ομίλου, ο οποίος συνολικά πραγματοποιεί περί τα 400 εκατ. ευρώ τζίρο στη χώρα μας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους ο όμιλος έλαβε την απόφαση να κλείσει τα δύο εναπομείναντα ‘’φυσικά’’ καταστήματα της πιο ‘’ακριβής’’ αλυσίδας του ομίλου, της Uterque, στην Ελλάδα, λόγω χαμηλών πωλήσεων.

Ειδικά όσον αφορά την Uterque, η οποία έχει πλέον παρουσία στην Ελλάδα μόνο μέσω του e-shop της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική θυγατρική εξακολουθεί να υφίσταται και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικά, στην περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, να ανοίξουν εκ νέου καταστήματα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης πάντως από πλευράς του ομίλου Inditex στην ελληνική αγορά μετουσιώνεται και στις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος και στα υφιστάμενα καταστήματά του: Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε το νέο ανακαινισμένο και ενεργειακά αποδοτικό κατάστημα Zara στη Γλυφάδα, που αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο- στη χώρα μας- οικολογικό κατάστημα της μεγαλύτερης φίρμας της Inditex, μετά τα αντίστοιχα εγχειρήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Η ‘’ναυαρχίδα’’ του ομίλου Inditex, που κλείνει εφέτος 21 χρόνια στην ελληνική αγορά (από το 1993), λειτουργεί αυτή την στιγμή 47 καταστήματα Zara ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 20 στην Αθήνα.

Στο άλλο …μέτωπο από τον κλάδο της οικονομικής ένδυσης, η σουηδική Η&Μ, με συνεχείς αυξήσεις στις πωλήσεις της στην Ελλάδα, ακόμη και μέσα στην κρίση, πλέον τα μελλοντικά πλάνα για τη χώρα μας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση και με άλλες αλυσίδες του ομίλου. Όπως γράφει το newmoney, o όμιλος, ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμη 10ετία στην ελληνική αγορά, έχει δρομολογήσει ήδη τη λειτουργία του 29ου σημείου πώλησης για την ελληνική αγορά, αυτή τη φορά στο Βόλο από το φθινόπωρο του 2014, ενώ στη Γλυφάδα, η εταιρεία θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο κατάστημα με νέο επίσης επί της Α. Μεταξά. Στα μέσα Απριλίου, ο όμιλος εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη το νέο flagship κατάστημα, το οποίο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει εκτός από την ένδυση και είδη σπιτιού (H&M Home). Σημειωτέον ότι διεθνώς ο όμιλος διαθέτει και τις φίρμες Monki, Weekday, COS, Cheap Monday, & Other Stories. Για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (1η Δεκεμβρίου 2013 - 28 Φεβρουαρίου 2014), οι πωλήσεις της Η&Μ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 29%, φθάνοντας στα πέριξ των 33 εκατ. ευρώ (287 εκατ. σουηδικές κορόνες), ποσοστό υψηλότερο του 18% με το οποίο ‘’έτρεξαν’’ οι πωλήσεις για το σύνολο της περασμένης χρήσης στη χώρα μας.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!