Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ενάντια στις λοιμώξεις


Ο αντιμικροβιακός χαλκός θα είναι ο επόμενος "σύμμαχος" στην καταπολέμηση και τον περιορισμό των λοιμώξεων στα νοσοκομεία καθώς τα αποτελέσματα μελετών αποδεικνύουν τη συσχέτιση της αποτελεσματικότητας της μικροβιοκτόνου δράσης του χαλκού (Cu+) με τη μείωση του μικροβιακού φορτίου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ΜΕΘ, με εμφανές το αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους λειτουργίας αυτής

Τα τελευταία χρόνια, δύο ΜΕΘ ισάριθμων νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Αθήνα (Αττικό και Παίδων Αγία Σοφία) και μιας ιδιωτικής κλινικής (Πειραϊκό Θεραπευτήριο) έχουν επιχαλκωθεί, ενώ εντός των ημερών ξεκινά στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία για την επιχάλκωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος.


Τα παραπάνω επεσήμανε ο επιστημονικός σύμβουλος τους Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, ορθοπαιδικός-χειρουργός Πάνος Ευσταθίου σε παρουσίασή του στο 33ο ετήσιο συνέδριο της Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

"Ο χαλκός προστατεύει κυρίως όταν βρίσκεται μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Μειώνει και σκοτώνει τα μικρόβια και τους ιούς που θα καθίσουν επάνω του μέσα σε διάστημα 2-6 ωρών. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα μέτρα προστασίας που μπορεί να υπάρξει. ... Στη Θεσσαλονίκη, πρώτο ξεκινά τη διαδικασία επιχάλκωσης της ΜΕΘ το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβάλει αίτημα επιχάλκωσης για να δοθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη, μελέτες επιχάλκωσης έχουν κάνει τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο και οι ιδιωτικές κλινικές Άγιος Λουκάς, Κυανούς Σταυρός και Βιοκλινική. Όλες αυτές οι κλινικές έχουν υποβάλει αίτημα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός όπου γίνονται επιστημονικές μελέτες" δήλωσε ο κ. Ευσταθίου.

Γνωστή από την αρχαιότητα η τεχνική

Η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον χαλκό για την αποστείρωση του νερού. Ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στα ορυχεία χαλκού στη Γαλλία, δεν νόσησε από την επιδημία της χολέρας στην Ευρώπη, στα μέσα της δεκαετίας του 1800. Στην Ινδία, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα δοχεία νερού από ορείχαλκο, εξαφάνιζαν τα βακτηρίδια E. Coli σε λιγότερο από 24 ώρες.

"Παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για το προσωπικό και τους επισκέπτες τους, στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών, ζελέ και απολυμαντικών, οι λοιμώξεις αυξάνονται σταθερά. Η ανακάλυψη κραμάτων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση και η χρήση τους ως προληπτικό μέσο για τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδας, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ" ανέφερε ο κ Ευσταθίου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε τρία νοσοκομεία των ΗΠΑ (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Medical University of South Carolina, Ralph H. Johnson VA Medical Center) έδειξαν ότι ο χαλκός μειώνει και σκοτώνει τα μικρόβια που επικάθονται επάνω του μέσα σε διάστημα 2-6 ωρών. Αλλά και στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει έρευνες εργαστηριακές για την αποτελεσματικότητα του Cu+, από τις οποίες προκύπτει ότι στις ΜΕΘ και ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), η μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στις επιφάνειες και τα αντικείμενα με αντιμικροβιακό χαλκό ήταν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!