Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στοιχειώδες για τον... αγαπητό Γουάτσον (Watson)! Όχι τον πιστό βοηθό του Σέρλοκ Χολμς, αλλά τον παντογνώστη υπερυπολογιστή της IBM. Ο υπολογιστής έγινε διάσημος του 2011 όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες στο τηλεπαιγνίδι "Τζεόπαρντι".
Πλέον το μέγεθος του έχει μικρύνει σημαντικά (δεν είναι μεγαλύτερος από 3 κουτιά πίτσας) και έτσι μπορεί να εγκατασταθεί σε πολύ περισσότερα μέρη. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο.
Ένα από τα νέα του επιτεύγματα είναι να απαντά στα τηλέφωνα!
Οι νέοι μίνι Watson μπορούν πλέον να εγκατασταθούν εύκολα σε κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο και να καταστούν προσβάσιμοι -μέσω του υπολογιστικού νέφους (cloud)- στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων.
Η δυνατότητα αυτή ανοίγει πεδίο δόξας λαμπρό για τους δημιουργούς ειδικών εφαρμογών (apps), που καλούνται να σκεφτούν τι θα ενδιέφερε πρωτίστως τους ανθρώπους να ρωτήσουν τη «διάνοια» του Watson, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν με τον πιο ωφέλιμο τρόπο οι δυνατότητες του τελευταίου. Ο Watson διαφέρει από τους άλλους υπερ υπολογιστές που είναι πολύ γρήγοροι στους υπολογισμούς τους, επειδή είναι σε θέση να καταλάβει και να απαντήσει πολύπλοκες ερωτήσεις, καθώς επίσης να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα, αξιοποιώντας τις εντυπωσιακές ικανότητες μηχανικής μάθησης που διαθέτει (machine learning) και ανατρέχοντας, παράλληλα, σε μια τεράστια βάση εγκυκλοπαιδικών και άλλων δεδομένων.
Χθες, η ΙΒΜ αποκάλυψε τις 25 καλύτερες ιδέες για νέες εφαρμογές, τις οποίες ξεχώρισε μετά την αρχική πρόκληση που είχε απευθύνει στους προγραμματιστές τον Φεβρουάριο, στο μεγάλο διεθνές συνέδριο κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. Τρεις από τις ιδέες αυτές που θα επιλεγούν μεταξύ των 25, θα υλοποιηθούν και θα δοκιμαστούν σε συνεργασία με τον Watson στο cloud computing. Η ΙΒΜ έχει αποφασίσει να διαθέσει κατ' αρχήν 100 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη αυτών των πρώτων εφαρμογών - και έπεται συνέχεια.
Μία από τις 25 εφαρμογές επιτρέπει σε μια μητέρα, την οποία ξύπνησε το μωρό της μέσα στη νύχτα, να τηλεφωνήσει στον Watson και να ζητήσει ιατρικές συμβουλές. Ο σούπερ υπολογιστής, που έχει «διαβάσει» όλη τη σχετική παιδιατρική φιλολογία, θα είναι σε θέση να κάνει τηλεφωνικές διαγνώσεις (μετά συμβουλών)! Ο Watson έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία τις ιατρικές ικανότητές του σε αντικαρκινικά νοσοκομεία των ΗΠΑ.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!