Τετάρτη 30 Απριλίου 2014


Πριν από ένα χρόνο περίπου, τέτοιες μέρες, η Bayern του Jupp Heynckes ξεπερνούσε με εμφατικό τρόπο την μυθική Barcelona και περνούσε στον τελικό του Champions League όπου θα κατακτούσε και το τρόπαιο κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Από την αρχή της φετινής περιόδου όλοι μιλούσαμε για την υπερηχητική ομάδα του Pep Guardiola, πλέον, και την μεγάλη πιθανότητα να γίνει η Bayern η πρώτη που θα κερδίσει την κούπα με τα αυτιά δυο συνεχόμενες σεζόν. Όλα αυτά έλαβαν τέλος το βράδυ της Τρίτης στην Allianz Arena του Μονάχου. Η Bayern ντύθηκε..,, Barcelona στην κακή έκδοση και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα μέσα στο σπίτι της από τη Real με 4 αναπάντητα γκολ.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 από Θόδωρος Θωμαίδης

Ο αγώνας ήταν από αυτούς που κρίνονται στην τακτική των προπονητών πριν ακόμα οι παίκτες πατήσουν το χορτάρι. Ο Guardiola κατέβηκε με ένα άκρως επιθετικό σχήμα, τραβώντας τον Lahm στο δεξί άκρο της άμυνας όχι όμως για να χωρέσει ένα ακόμα χαφ αλλά τον Muller πίσω από τον Mandzukic. Με αυτή τη διάταξη έμειναν ανοικτοί χώροι στο κέντρο του γηπέδου, βούτυρο στο ψωμί των αντεπιθέσεων της Real, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρχε στήριξη στα μπακ που έπεφταν πάνω σε Ronaldo και Benzema που έπαιζαν κοντά και άφηναν χώρους στα πλάγια σε Bale και Di Maria.Όταν το κατάλαβε το σκορ ήταν ήδη 0-3 και η είσοδος του Martinez δεν είχε πλέον νόημα. Η παρουσία τεσσάρων επιθετικών στη front line των Βαυαρών φόρτωσε μεν την περιοχή της Real με τα απαραίτητα κορμιά αλλά η έλλειψη ταχύτητας στην ανάπτυξη και η υποδειγματική αμυντική λειτουργία των παικτών του Anchelotti την κατέστησε ακίνδυνη αν όχι μπούμερανγκ. Η Bayern μπορεί να ξάφνιασε τους περισσότερους χθες με την κάκιστη απόδοση της αλλά για όσους παρακολουθούν το Γερμανικό πρωτάθλημα η έκπληξη δεν ήταν τόσο μεγάλη. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η διαστημική ομάδα των πρώτων μηνών της σεζόν πάτησε πλανήτη Γη, στέρεψε από δυνάμεις και ταχύτητα, στοιχεία απαραίτητα γα το στυλ παιχνιδιού που επέβαλε ο Pep. Μηνύματα είχαν στείλει η Augsburg στο Βαυαρικό ντέρμπι και η Dortmund με το βαρύ 0-3 , που όπως φάνηκε τελικά δεν ήταν αρκετά για να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου. Η έλλειψη ανταγωνισμού στη Bundesliga και η κατάκτηση της σαλατιέρας από τον Μάρτιο ίσως να έπαιξαν το ρόλο τους.

Από την άλλη πλευρά η Real εντυπωσίασε. Δεν είναι και λίγο να πετάς έξω την πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα με το συνολικό 5-0  κερδίζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη αναγνώριση του δίκαιου της επικράτησης. Η βασίλισσα δεν έφτασε τυχαία σε αυτή την επιτυχία. Ο Anchelotti μετά την ήττα 3-4 από τη Barcelona για το πρωτάθλημα δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια ελπίζοντας σε ανάκαμψη. Ο τελικός του Copa del Rey ήταν το πρώτο δείγμα προσαρμογής της ομάδας σε ένα νέο στυλ παιχνιδιού, θα έλεγε κανείς επεμβαίνοντας στο DNA της, με περισσότερη προσήλωση στον αμυντικό τομέα και έμφαση στη δημιουργία κενών χώρων για αντεπιθέσεις. Παράλληλα πιστώνεται στα θετικά του Ιταλού η καταπληκτική φυσική κατάσταση όλων των παικτών την καταλληλότερη στιγμή, τον μήνα που κρίνονται όλοι οι τίτλοι. Στο χθεσινοβραδινό σόου οι γραμμές της Real ήταν απόλυτα συμπαγείς και κοντά, η αλληλοκάλυψη άψογη και δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση τους αντιπάλους τους να βρεθούν σε θέση βολής. Τα ντουμπλάζ στους πλάγιους μπακ ήταν για σεμινάριο προπονητικής όπως και η ανάπτυξη των αντεπιθέσεων όπου εκεί η φετινή Real δεν έχει αντίπαλο λόγω της απίστευτης ποιότητας των παικτών της. Αρκεί κανείς να δει το τρίτο γκολ και τον τρόπο με το οποίο η μπάλα φεύγει από την περιοχή της Real και χωρίς να μεσολαβήσει αντίπαλος καταλήγει στα δίχτυα της Bayern, για να το καταλάβει. Παίκτες που στην περσινή αποτυχημένη χρονιά δέχθηκαν επικρίσεις, όπως ο Pepe, ο Di Maria και ο Modric φέτος κάνουν φοβερή χρονιά και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Anchelotti.

Η Real φθάνει σε τελικό Champions League μετά από 12 χρόνια ανομβρίας. Ήταν την περίοδο 2001-2002 στο Hampden Park της Γλασκώβης όταν ο μεγάλος Zidan, που πλέον κάθεται στον πάγκο της ομάδας, την οδηγούσε στη νίκη 2-1 επί της Leverkusen με ένα γκολ που παραμένει ακόμα στα highlights του θεσμού. Ο Anchelotti δεν χρειάζεται να γυρίσει τόσο πίσω για να θυμηθεί την τελευταία του επιτυχία αφού ήταν η περίοδος 2006-2007 όταν στον τελικό της Αθήνας νικούσε με δυο γκολ του Filippo Inzaghi  2-1 τη Liverpooi και κατακτούσε το πολυπόθητο τρόπαιο. Κοινό εντυπωσιακό στοιχείο των επιτυχιών ομάδας και προπονητή είναι ότι και οι δυο στην πορεία για τους τίτλους που κατέκτησαν είχαν αποκλείσει τη Bayern.


Σήμερα οι θριαμβευτές του Μονάχου θα μάθουν και τον αντίπαλο τους στον τελικό. ‘Όποιος και αν είναι ο καταραμένος τίτλος του φαβορί τους ανήκει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!