Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Το επτά είναι το αγαπημένο νούμερο της πλειονότητας, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα και, αν κρίνουμε από τα ιστορικά κείμενα και τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών, αυτό ίσχυε και στα βάθη του χρόνου.
Σε δημοσκόπηση του μαθηματικού Αλεξ Μπέλος, στην οποία συμμετείχαν 44.000 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το 7 ως τον αγαπημένο τους αριθμό. Ακολουθούν το 3 και, πολύ πιο πίσω, το 8.
Οπως εξηγεί ο Μπέλος στους «Τάιμς», οι περισσότεροι άνθρωποι - 6 στους 10 - αγαπούν τους μονούς αριθμούς. Μάλιστα, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα ζυγά ταυτίζονται με θηλυκές ιδιότητες στο μυαλό των περισσότερων, ενώ τα μονά με αρσενικές. Οταν ζητήθηκε από εθελοντές να δουν τη φωτογραφία ενός βρέφους με ένα νούμερο από κάτω και να αναγνωρίσουν το φύλο του απάντησαν θηλυκό όταν το νούμερο ήταν ζυγό και αρσενικό όταν ήταν μονό. Τη δημοτικότητα του αριθμού 7 έχουν διαπιστώσει και ψυχολόγοι σε πειράματά τους. Οταν ζητούν από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ένα νούμερο από το 1 έως το 10, οι περισσότεροι απαντούν το 7.
«Στα πρώτα 10 νούμερα το 7, ως πρώτος αριθμός, είναι αυτό που δεν πολλαπλασιάζεται ούτε διαιρείται με τα υπόλοιπους αριθμούς της ομάδας αυτής. Για αυτό και το ξεχωρίζουν. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν συναισθηματικά στις μαθηματικές ιδιότητες των αριθμών και τους δίνουν συμβολικό νόημα.
Πάντως, το 7 ήταν πάντα αγαπημένο και στον κινεζικό πολιτισμό, καθώς παραπέμπει στη δύναμη της ζωής, αντιπροσωπεύει το Σύμπαν και θεωρείται γούρικο. Εξίσου ιερό είναι για τους βουδιστές, καθώς 7 ήταν τα πρώτα βήματα του Βούδα, ενώ ο συμβολισμός του απαντάται τόσο στον χριστιανισμό όσο και στους Ιουδαίους.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!