Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Στις 5 Μαΐου ξεκινά σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα ενημέρωσης και διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 5 έως 9 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι σε όλη τη χώρα θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομεία το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 2013 εξετάστηκαν 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), με το 64,6% να αφορά σε γυναίκες. Θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα ανέφεραν 328 άτομα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη εκδηλώσει μελάνωμα.

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται φτάνει μέχρι και 8%.

http://www.onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!