Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις πολλές φορές γίνονται τυχαία.
Έτσι τυχαία ανακαλύφθηκαν και οι πέτρινες σφαίρες της Costa Rica την δεκαετία του 1930, όταν ομάδες εργατών που έσκαβαν για να φρεσκάρουν το χώμα για λογαριασμό ενός αγροτικού συλλόγου που ασχολείτο αποκλειστικά με φρούτα, έπεσαν πάνω σε αυτούς τους ολοστρόγγυλους ογκόλιθους. H ανακάλυψη έγινε στην νότια πλευρά της χώρας στην κοιλάδα Diquis στην ακτή του Ειρηνικού ωκεανού, σε μία περιοχή όπου θα φυτεύονταν μπανανιές.
Η διάμετρος των λίθων ξεπερνάει ακόμη και τα δύο μέτρα ενώ ζυγίζουν περισσότερο από 15 τόνους. Από την ανακάλυψή τους μέχρι και σήμερα προβληματίζουν τους αρχαιολόγους που προσπαθούν να δώσουν μία λογική εξήγηση για το τι είναι, γιατί φτιάχτηκαν αλλά και από ποιους φτιάχτηκαν.
Όταν ανακαλύφθηκαν ξεκίνησε μια φήμη ότι στο εσωτερικό των ογκόλιθων οι αρχαίοι έκρυβαν κοσμήματα, χρυσαφικά, αλλά και διαμάντια! Το αποτέλεσμα της φήμης αυτής ήταν πολλές πέτρες να καταστραφούν από εκείνους που έψαχναν για τον μικρό θησαυρό. Ορισμένοι μάλιστα αποφάσισαν να τις χρησιμοποιήσουν ως διακόσμηση για τις αυλές των σπιτιών τους αλλά και κυβερνητικά κτήρια σε διάφορες περιοχές της Costa Rica.
Οι πέτρινες σφαίρες έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο χάρη στην Doris Stone, όταν το 1943 έγραψε ένα άρθρο για αυτές σε ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά της εποχής. Ο Dr. Samuel Lothrop μαθαίνοντας για τις παράξενες πέτρες, επικέντρωσε τις μελέτες του αλλά και τις ανασκαφές στην κοιλάδα Diquis, φέρνοντας στο φως σημαντικό αριθμό ογκόλιθων. Η πρώτη επίσημη έκθεση παγκοσμίως έγινε από τον ίδιο το 1963 με τίτλο «Οι Παράξενες Πέτρες του Diquis στην Costa Rica».
Οι θεωρίες για το ποιοι φτιάξανε τις πέτρες αυτές είναι φυσικά πολλές. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ήρθαν από την χαμένη Ατλαντίδα, άλλοι ισχυρίζονται ότι για την κατασκευή τους είναι υπεύθυνοι οι Maya που διέθεταν ένα φίλτρο το οποίο το έριχναν στους βράχους και τους έκαναν μαλακούς σαν ζυμάρι, κάποιοι μιλούν για εξωγήινη κατασκευή ενώ πιθανολογείται επίσης ότι οι πέτρες σχετίζονται με τον πολιτισμό των Diquis που έζησαν από το 700 μέχρι και το 1530 μ.Χ.
Όλες σχεδόν οι πέτρες είναι φτιαγμένες από σκληρό γρανίτη από το βουνό Talamanca που βρίσκεται 50 μίλια μακριά από την περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν οι ογκόλιθοι. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν περίπου το 600 μ.Χ, με τις περισσότερες να χρονολογούνται έως και το 1000 μ.χ. Οι αινιγματικές πέτρινες σφαίρες της Costa Rica χαρακτηρίζονται ως κληρονομιά της ανθρωπότητας και προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!