Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Όσο περισσότερο καθόμαστε , τόσο περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στους γλουτούς αυξάνοντας την περιφέρεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποκάλυψαν ότι « ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός » διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή του λίπους , διότι η πίεση στα κύτταρα αυξάνει το μέγεθός τους κατά 50%. Όταν λοιπόν καθόμαστε για πολλές ώρες, τα λιποκύτταρα στους γλουτούς αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το μέγεθος της περιφέρειάς μας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα και διαπίστωσαν ότι η διατροφή παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο στη διατήρηση μιας καλλίγραμμης σιλουέτας. «Βρήκαμε ότι τα λιποκύτταρα που εκτίθενται σε συνεχείς, χρόνιες πιέσεις - όπως αυτό που συμβαίνει στους γλουτούς όταν καθόμαστε για πολλές ώρες- παρουσιάζουν ταχύτερη αύξηση των λιποσταγονιδίων, τα οποία είναι μόρια που μεταφέρουν το λίπος. Σε αντίθεση με τους μύες και τα οστά που ατροφούν όταν βρίσκονται σε αχρηστία, τα λιποκύτταρα διογκώνονται έως και 50%» , εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Άμιτ Γκέφεν από το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Η μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biophysical Journal, κατέδειξε ότι η πίεση αλλάζει την δομή των λιποκυττάρων , με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους .«Όταν αλλάζει η σύνθεσή τους , επεκτείνονται και παραμορφώνουν τα γειτονικά κύτταρα , αναγκάζοντάς τα να διαφοροποιηθούν και να επεκταθούν» , είπε ο καθηγητής Γκέφεν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κατανοήσουμε την αιτιολογία που παχαίνουμε και το μηχανισμό πώς τα κύτταρα στους λιπώδεις ιστούς συνθέτουν τα θρεπτικά συστατικά κάτω από ένα δεδομένο περιβάλλον μηχανικής φόρτισης , τότε μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικές πρακτικές λύσεις κατά της παχυσαρκίας .
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!