Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Εν μέσω πορειών και κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, συζητήθηκε σήμερα σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο ρνώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του θεσμού της διαθεσιμότητας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή συζητήθηκαν ομαδικές αιτήσεις αλλά και ατομικές χιλιάδων: 1) Εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων, 2) υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και 3) υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Όλοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις των τριών επίμαχων κλάδων εργαζομένων και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά των δικηγόρων τους υποστηρίχθηκε ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, καθώς και στην Ευρωπαϊκή  και ελληνική νομοθεσία και νομολογία.

Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι αυτές που αφορούν στην ισότητα των πολιτών, την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ παραβιάζουν και άλλα άρθρα του Συνταγματικού χάρτη, όπως είναι  τα άρθρα  16, 25, 101 και 103.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας επισημάνθηκε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους θα υπάρξει τόσο μεγάλος αριθμός ομαδικών απολύσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν την αναγκαιότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας, και από την πλευρά της η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε για την έκδοση των αποφάσεών της.

http://www.aftodioikisi.gr 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!