Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Από τότε που άρχισε η ύφεση έχουν βάλει λουκέτο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα σοβαρό σχέδιο ανάκαμψης με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τσουνάμι εισπρακτικών μέτρων και αντιφατικών ρυθμίσεων που βιώνουμε καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, στη συνάντηση της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την αξιολόγηση δραστηριοτήτων της τρόικα που έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην παρέμβαση του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «η βίαιη είσοδος στη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρήθηκε από το πρώτο μνημόνιο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την εσωτερική ζήτηση, την απασχόληση, την παραγωγική δομή και την κοινωνική συνοχή». «Αν και έχει αναγνωριστεί σε επίσημα έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το τεχνικό σφάλμα στην επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία (οι λεγόμενοι πολλαπλασιαστές), με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε τη μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουμε και πιστεύουμε (στην ΕΕ, τα όργανα της ΕΕ και την Επιτροπή) να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτήν την σκληρή αλήθεια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πολλαπλάσιες από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και οι προοπτικές ανάκαμψης εξαιρετικά περιορισμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αποτυχία σταθεροποίησης και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον προφανής», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε: «Το χρέος είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί παρά τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, ενώ διεθνείς αναλυτές αναγνωρίζουν ότι απαιτείται νέα γενναία ρύθμιση. Όσο αυτή καθυστερεί, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες διασώσεις τόσο η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο εκκρεμές με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων, όπου στην Ελλάδα εκφράζεται και με το φαινόμενο ανόδου της ακροδεξιάς».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς σε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε αύξηση φορολογικών εσόδων αλλά και σε συμπίεση των δημόσιων επενδύσεων που είναι απαραίτητες για τόνωση της οικονομίας».

http://www.seleo.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!