Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η βελτίωση της αστυνόμευσης και η εξοικονόμηση δαπανών αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Φιλοδοξία της ηγεσίας είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% – 19%). Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων και μείωση των διοικητικών δομών, από 120 που είναι σήμερα, σε 68.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει επιπλέον αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς και «αποαστυνομικοποίηση» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την ίδρυση ανεξάρτητης Διεύθυνσης (Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού) που θα στελεχωθεί από πολιτικό προσωπικό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας προανήγγειλε συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και ανατροπές στη διαδικασία ιεραρχικής εξέλιξης των ενστόλων (οι αλλαγές θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα υπό μορφήν Προεδρικών Διαταγμάτων), ωστόσο, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των τακτικών κρίσεων.
Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας σε τρεις αυτόνομους κλάδους, τον Κλάδο Τάξης, τον Κλάδο Ασφάλειας και τον Κλάδο Αλλοδαπών. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις (π.χ. Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας κ.ο.κ.). Τον Κλάδο Τάξης θα συγκροτούν η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης, αλλά και η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος διευκρίνισε ότι το προερχόμενο από τη Δημοτική Αστυνομία προσωπικό δεν θα οπλοφορεί, καθώς «δεν προβλέπεται αλλαγή του υπηρεσιακού του καθεστώτος». Στον Κλάδο Ασφάλειας, αντίστοιχα, θα υπαχθούν η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Οργανωμένου και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και οι συνολικά 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «ο κλάδος Ασφάλειας μπορεί να ανταποκριθεί στον όρο “Ελληνικό FBI”». Ο τρίτος πυλώνας της «νέας» αστυνομίας, δηλαδή ο Κλάδος Αλλοδαπών, θα αποτελείται μεταξύ άλλων από τις Διευθύνσεις Προστασίας Συνόρων, Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Οπως ανακοινώθηκε χθες, για τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν προβλεφθεί πρόσθετα κονδύλια, πέραν δηλαδή εκείνων που έχουν προβλεφθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Αντίθετα, μάλιστα, υπάρχει φιλοδοξία για περαιτέρω αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσω ΕΣΠΑ χρημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δένδια, το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε σε 65% από σχεδόν μηδενικό που ήταν τον Ιούνιο του 2012. Μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξάλλου, προωθείται η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται αύξηση κατά 50% των αστυνομικών που υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).
www.kathimerini.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!