Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Σαν σήμερα, το 1974, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ', επιστρέφει στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της ελλαδικής χούντας και την τουρκική εισβολή.

43 π.Χ.
- Δολοφονείται ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων.

1787
- Το Ντελάγουερ γίνεται η πρώτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1826
- Κοντά στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς, ο Καραϊσκάκης επικεφαλής του ιππικού του Χατζημιχάλη και άλλων αρχηγών, κατατροπώνει τους Τούρκους. Οι απώλειες των Τούρκων ανήλθαν σε 100 άντρες νεκρούς και 400 ζώα φορτωμένα τρόφιμα.

1912
- Ο Ελληνικός στρατός (Απόσπασμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) απελευθερώνει την Κορυτσά.

1941
- Οι Ιάπωνες επιτίθενται αιφνιδιαστικά στην αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη.

1966
- Ωρα 19.00 αποπλέει από Κρήτη το Ε/Γ-Ο/Γ ή όπως λεγόταν τότε Φ/Β "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ", πλοιοκτήτριας εταιρείας Τυπάλδου, για το μοιραίο του ταξίδι προς Πειραιά.

1967
- Έπειτα από την συνάντηση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στην Ιερουσαλήμ το 1964, πραγματοποιήθηκε, ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ρώμη, η αμοιβαία άρση των αναθεμάτων που είχαν χωρίσει τους ορθόδοξους και ρωμαιοκαθολικούς Χριστιανούς από το Σχίσμα του 1054.

1974
- Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄στην Κύπρο μετά το φασιστικό πραξικόπημα της ελλαδικής Χούντας (15 Ιουλίου 1974) και την τούρκικη εισβολή (20 Ιουλίου 1974).

Παρά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης πραγμάτων στο νησί, η Τουρκία επιμένει να έχει υπό την κατοχή της το 36% του κυπριακού εδάφους, αποδεικνύοντας τις επεκτατικές γεωστρατηγικές βλέψεις της, οι οποίες συνάδουν πλήρως με την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!