Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013
- Αύξηση 21% στο αντίτιμο των διοδίων στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη
- 26 ευρώ θα κοστίζει στο εξής το ταξίδι από την Αθήνα προς τη Λαμία!
- Τρεις νέοι σταθμοί διοδίων σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και στο Βαθύ
- Εκπτώσεις έως και 80% τους συχνούς χρήστες


Είναι αναμφίβολα ακόμη ένα... χαράτσι για την τσέπη όσων έχουν αυτοκίνητα και κυρίως εκείνων που τα χρησιμοποιούν συχνά και κυρίως για να μετακινούνται σε δρόμους που δεν ανταποκρίνονται συχνά ούτε στις τιμές των διοδίων ούτε στις απαιτήσεις για την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα φτιαχτούν θα έχουν... αλμυρή γεύση, αφού η κύρωση των συμβάσεων, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει νέα «τσουχτερή» τιμολογιακή πολιτική.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα ισχύουν σε Νέα Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Ολυμπία Οδό
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έχει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία:

- Στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με Ι.Χ. αυτοκίνητο σήμερα η διαδρομή ανά σκέλος κοστίζει σε διόδια 22,15 ευρώ και θα αυξηθεί σε 28,10 ευρώ. Δηλαδή η διαδρομή μετ' επιστροφής από 44,30 ευρώ αυξάνεται σε 56,20 ευρώ (αύξηση 21%).

- Στη διαδρομή Αθήνα-Λαμία το κόστος των διοδίων ανά σκέλος μετάβασης αυξάνεται από 8,75 σε 13 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος του ταξιδιού σε διόδια ανέρχεται από 17,50 σε 26 ευρώ (αύξηση 33%).

- Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο τμήμα Αθήνα-Σκάρφεια, όπου η αύξηση που θα επιβληθεί αγγίζει το 60%. Το κόστος διοδίων διαμορφώνεται από 7,1 σε 11,35 ευρώ, δηλαδή αντίστοιχα για ταξίδι μετ' επιστροφής από 14,20 σε 22,70 ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα:

- Στα διόδια Αφιδνών, για παράδειγμα, το αντίτιμο θα αυξηθεί για τα επιβατικά οχήματα κατά 60%, καθώς θα διαμορφωθεί στα 3,35 ευρώ από 2,10 ευρώ που είναι σήμερα.

- Στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, για παράδειγμα, το αντίτιμο στον σταθμό της Πελασγίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αυξηθεί κατά 26,3% για τους οδηγούς που δεν πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν 2,4 ευρώ από 1,9 ευρώ που είναι σήμερα.

Στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, το ύψος των διοδίων στον σταθμό Μοσχοχωρίου θα αυξηθεί κατά περίπου 30%, καθώς θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ από 3,1 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τους οδηγούς που πληρώνουν ηλεκτρονικά, η τιμή θα παραμείνει αμετάβλητη. Εκπτώσεις, ωστόσο, έως και 80% θα προβλέπονται για τους συχνούς χρήστες μετωπικών σταθμών.

Στην Ολυμπία Οδό, θα αυξηθεί κατά 30% το αντίτιμο των διοδίων στον σταθμό της Ελευσίνας. Ωστόσο, τα διόδια θα μειωθούν στους μετωπικούς σταθμούς στο Ζευγολατιό, το Ρίο και τη Νέα Πέραμο, από 20% έως και 50%.

Μεγάλες αυξήσεις, όμως, θα ισχύσουν και στους σταθμούς διοδίων των υπόλοιπων οδικών αξόνων, όταν αναθεωρηθούν οι συμβάσεις.

Σημειώνονται πως στο τμήμα Μεταμόρφωση - Μαλιακός, θα λειτουργήσουν και τρεις νέοι πλευρικοί σταθμοί σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και στο Βαθύ, λίγο πριν τη Θήβα, από την πρώτη Ιουλίου του 2014 και από τις αρχές του 2015.
newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!