Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ, όσον αφορά τις απολύσεις με καταργήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Φεβρουαρίου, με τουλάχιστον 6.000 δημοτικούς υπαλλήλους να εντάσσονται σε αυτό, αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.».
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βάλει στην... πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 βασικούς άξονες:
1Συνολικά θα αξιολογηθούν 387 φορείς (δήμοι, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι.
2Περίπου 6.000-8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, που θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση.
3Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, θα μπουν σε διαθεσιμότητα, ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
4Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, εισέρχονται σε επικίνδυνη ζώνη και διατρέχουν τον κίνδυνο να απολυθούν απ' ευθείας, ιδιαίτερα αν χαρακτηρισθούν «χαμηλών προσόντων».
Αναλυτικά, για κάθε μεγάλη ομάδα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βρεθεί στον κυκλώνα των μεταρρυθμίσεων σχεδιάζεται να γίνουν τα εξής:
* Στη δυσκολότερη θέση θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι των 29 δημοτικών επιχειρήσεων (βλ. αναλυτικό πίνακα), διότι στους φορείς που θα καταργηθούν οι υπάλληλοι θα απολυθούν χωρίς να υπάρξει καμία άλλη δυνατότητα απορρόφησής τους. Αναζητούνται επίσης άλλα 30 ΝΠΙΔ που ανήκουν σε δήμους και είναι δυνατόν να καταργηθούν, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμα ορισθεί.
**Δύσκολη η θέση και των 6.000 δημοτικών υπαλλήλων που θα μπουν στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, διότι θα έχει προηγηθεί η εθελοντική κινητικότητα στους δήμους, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί τα κενά και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο γι' αυτούς να βρουν μια θέση, ακόμα και μέσα στο χρονικό διάστημα των 8 μηνών που θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα.
Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ένταξη ενός υπαλλήλου σε αυτή τη δεξαμενή είναι:
α) να προέρχεται από τις δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις που καταργήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»,
β) να υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και να βρίσκονται εκεί με μετάταξη από το 2010 μέχρι σήμερα,
γ) να έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου,
δ) να έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
Το μοντέλο της εθελούσιας κινητικότητας αναμένεται να συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον περίπου 6.000-8.000 δημοτικών υπαλλήλων. Γι' αυτούς υπάρχει η διπλή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα απολυθεί κανείς και ότι η όποια μετακίνησή τους θα γίνει από δήμο σε άλλο δήμο αποκλειστικά (δηλαδή οι εργαζόμενοι πρέπει να υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων) και η δέσμευση που υπάρχει -αυτήν τη στιγμή- από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους στην εθελοντική μετακίνηση (γιατί αυτό θα διευκολύνει γενικότερα τα πράγματα), είναι ότι όσοι ενταχθούν στο εθελοντικό πρόγραμμα, δεν θα τεθούν ξανά στο μέλλον ούτε σε διαθεσιμότητα ούτε σε κινητικότητα.
Είναι όμως σίγουρο ότι αρκετοί από αυτούς, προκειμένου να μη χάσουν τη θέση και να περάσουν στην ανεργία, θα αναγκαστούν να αποδεχθούν ακόμα και θέσεις που είναι κατώτερες των προσόντων τους και να υποστούν στη συνέχεια νέες μειώσεις στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό τους. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι εκείνοι που θα υποχρεωθούν όχι μόνον να αλλάξουν δουλειά, αλλά και... τρόπο ζωής, αφού είναι σίγουρο ότι θα μετακομίσουν σε δήμους που -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι γειτονικοί του τόπου κατοικίας τους.
Για να μετακινηθούν αυτοί οι υπάλληλοι, θα χρειαστεί να μπουν σε «ειδική» διαθεσιμότητα, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ το συνολικό διάστημα για τη μετακίνηση δεν θα ξεπεράσει τις 100 ημέρες.
ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

Κρίθηκε ξανά αντισυνταγματική

«Το μέτρο της διαθεσιμότητας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», έκρινε η δικαστής!
Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους και ανατρέπουν το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Επτά υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το πρώτο κύμα, επιστρέφουν στην εργασία τους και διεκδικούν αποζημίωση από το Δημόσιο, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο (ασφαλιστικά μέτρα) ακύρωσε ως παράνομες και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις της διοίκησης. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το σκεπτικό της απόφασης (13960) της δικαστού Αικ. Σπηλιωτοπούλου, η οποία επισημαίνει την εργαλειακή χρήση των ανθρώπων για την επίτευξη αριθμητικών οικονομικών στόχων!
Αναφέρει -μεταξύ άλλων- η δικαστής: «Περαιτέρω, το μέτρο της διαθεσιμότητας και τα κριτήρια εφαρμογής του, ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητάς του, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφού μετατρέπει τον άνθρωπο σε μέσο επίτευξης δημοσιονομικής εξυγίανσης διά της οδού της περιστολής κρατικών δαπανών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή του η τακτική αυτή.
»Επιπλέον, προσβάλλεται η προσωπικότητα των αιτούντων, καθόσον απομακρύνονται ουσιαστικά από τη θέση εργασίας τους και τους στερείται το δικαίωμα να εργασθούν»...
Η απόφαση αυτή, όπως και άλλες, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Δεν συνιστούν ακόμη νομολογία, αφού η τελική κρίση θα γίνει από τα ανώτατα δικαστήρια. Ωστόσο, αποτελούν ένα δείγμα της δικαστικής τάσης που απειλεί να τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
«Η ύπαρξη τέτοιας ποιότητας δικαστικών αποφάσεων δείχνει ότι δεν έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα στην κοινωνία και ότι υπάρχουν ακόμη ισχυροί θύλακοι αντίστασης στην πλήρη αποικοδόμηση, όχι μόνο του κοινωνικού κράτους και του κράτους Δικαίου, αλλά και στην απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης προσωπικότητας», υπογραμμίζει ο δικηγόρος-εργατολόγος Δημ. Βερβεσσός.
Προσθέτει -δε- ότι αυτό συμβαίνει, παρά την «ασφυκτική πίεση και νουθεσία στους δικαστικούς λειτουργούς από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τις υποσχέσεις για διάφορα ωφελήματα που τάζει η κυβέρνηση»...

Υπερ-κινητικότητα για απολύσεις στους ΟΤΑ

Περίπου 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ θα ενταχθούν στη διαθεσιμότητα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να απολυθούν, αν δεν βρουν κάποια θέση μέσα στο οκτάμηνο που διαρκεί το πρόγραμμα
Βαρύς θα είναι ο... «κεφαλικός φόρος» που θα πληρώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, η οποία -όπως όλα δείχνουν- έχει μετατεθεί, έστω και με τη σιωπηρή έγκριση της τρόικας, για το τέλος Φεβρουαρίου 2014.
Ετσι, ένα μεγάλο μέρος των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους.
Δηλαδή, περίπου 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ θα ενταχθούν στη διαθεσιμότητα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να απολυθούν, αν δεν βρουν κάποια θέση μέσα στο οκτάμηνο που διαρκεί το πρόγραμμα. Αυτό το πλήθος των υπαλλήλων θα πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:
** Υπάλληλοι που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά βρίσκονται εκεί με μετάταξη, καθώς προέρχονται από τις δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις των δήμων που καταργήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
** Οσοι υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων από το 2010 και μετά, έχοντας υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου.
** Οσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
Σε δεύτερο επίπεδο, στις δεξαμενές της διαθεσιμότητας του 2014 περιλαμβάνονται:
** 1.000 υπάλληλοι των Διευθύνσεων Υγείας από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, με στόχο να μετακινηθούν σε περιφέρειες και δήμους, αφού παράλληλα θα «τρέξει» και η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
** 400 υπάλληλοι του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχει συγχωνευτεί με τον ΟΑΕΔ. Σε αυτούς τους υπαλλήλους θα προταθεί να μπουν σε κινητικότητα, με στόχο να μετακινηθούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.
** 350 υπάλληλοι, κυρίως μηχανικοί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), που θα μπουν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες (υπάρχουν ελλείψεις στην ειδικότητα του μηχανικού στην περιφέρεια και τους δήμους). Οπως είναι γνωστό, καταργήθηκαν οι διευθύνσεις και τα τμήματα στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», στην οποια έχουν συγχωνευτεί η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο ΟΣΚ και η Θέμις Κατασκευαστική. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στη νέα εταιρεία δεν έχει εφαρμοσθεί οργανόγραμμα και συζητείται η κατάργηση των δομών του πρώην ΟΣΚ, από όπου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 350 μηχανικοί, ενώ δεν αποκλείονται και οι απολύσεις για όσους δεν βρουν τελικά θέση.
** 1.956 καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυμναστές που είχαν προσληφθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνεχεια μονιμοποιήθηκαν, εντασσόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού.
** 600 εργαζόμενοι του πρώην ΙΓΜΕ, που μετακινήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ. Αυτοί σχεδιάζεται να μετακινηθούν σε περιφέρειες ή δήμους.
** 2.500 εκπαιδευτικοί που δεν διδάσκουν, διότι έχουν επικαλεστεί -ως κώλυμα- λόγους υγείας (κυρίως ψυχολογικούς, αλλά και γενικότερα άλλα ιατρικά προβλήματα).
enet.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!