Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μανδύες αορατότητας, που καταφέρνουν να εξαφανίζουν αντικείμενα σε διάφορες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Αυτή τη φορά, ένας Έλληνας της διασποράς, ο Γιώργος Ελευθεριάδης καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο, δημιούργησε έναν νέου τύπου ηλεκτρομαγνητικό μανδύα αορατότητας. Ο συγκεκριμένος μανδύας είναι ικανός να προσαρμόζεται κατάλληλα, ώστε να «εξαφανίζει» αντικείμενα διαφορετικών ειδών και μεγεθών, κατ' αρχήν στο πεδίο των ραδιοκυμάτων.Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Physical Review X» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, από την ερευνητική ομάδα του έλληνα καθηγητή.
Η νέα μέθοδος αορατότητας, χρησιμοποιεί μικρές κεραίες που περιβάλλουν το αντικείμενο. Οι κεραίες αυτές, όλες μαζί εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εξουδετερώνει τα κύματα τα οποία ανακλώνται από το αντικείμενο. Έτσι, το αντικείμενο γίνεται αόρατο.
Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης  «Ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εκείνη του ηλεκτρολόγου μηχανικού, και είναι πολύ πρακτική και απλή. Αντί να περιβάλλουμε αυτό που προσπαθούμε να κρύψουμε, με ένα παχύ κέλυφος μετα-υλικού, το περιβάλλουμε με ένα στρώμα μικρών κεραιών και αυτό το στρώμα εκπέμπει ένα (ηλεκτρομαγνητικό) πεδίο που εξουδετερώνει τις (ηλεκτρομαγνητικές) ανακλάσεις από το ίδιο το αντικείμενο».
Το πρώτο αντικείμενο που «εξαφάνισε» η ερευνητική ομάδα, ήταν ένας μεταλλικός κύλινδρος. Η τεχνολογία όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα, «εξαφανίζοντας» μεγαλύτερα αντικείμενα από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες κεραίες.
Οι μανδύες αορατότητας, εκτός από τις στρατιωτικές χρήσεις τους, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και αλλού. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να «εξαφανίζουν» παρεμβαλλόμενα αντικείμενα που εμποδίζουν την μετάδοση σημάτων από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!