Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

«Προώθηση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω του βέλτιστου ενεργειακού συμψηφισμού» είναι το θέμα της Ημερίδας που οργανώνει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 9.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Αντικείμενο των εργασιών της Ημερίδας είναι η βέλτιστη εφαρμογή συστημάτων συμψηφισμού ενέργειας σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά (ΦΒ). Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομότιτλου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου: ‘Προώθηση της Φωτοβολταϊκής ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης του συμψηφισμού ενέργειας - Promotion of PV energy through net metering optimization (PV-NET)’. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του μέσω του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου MED.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Το έργο αφορά στο σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στη Μεσόγειο, με σκοπό την καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της ΦΒ τεχνολογίας. Εστιάζεται στη βελτιστοποίηση συστημάτων ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης με σκοπό να δημιουργηθούν εναλλακτικά οικονομικά πλαίσια ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ορθολογικότερα από το υφιστάμενο πλαίσιο των ειδικών επιδοτήσεων/ επιχορηγήσεων. Τα ‘έξυπνα συστήματα συμψηφισμού ενέργειας’ (smart net metering) μπορούν να αποτελέσουν καλή πολιτική προώθησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα υπολογισμού και διαχείρισης της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια με αφαίρεση της παραγόμενης ενέργειας από εγκατεστημένα ΦΒ συστήματα.

Μια τέτοια λύση μπορεί να αυξήσει τη διείσδυση ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο, από παραγωγούς-καταναλωτές, οι οποίοι, ανάλογα με το ενεργειακό τους προφίλ μπορούν ακόμη και να μηδενίσουν το κόστος της συνολικής τους κατανάλωσης σε ηλεκτρισμό. Το πιο σημαντικό σημείο στη συγκεκριμένη προσέγγιση είναι η αποδοτικότερη προώθηση των ΦΒ ή και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ χωρίς να απαιτούνται οποιεσδήποτε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ή ενισχύσεις και χωρίς να μειώνεται το όφελος των καταναλωτών».

Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται φορείς από την Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών), την Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), τη Σλοβενία (University of Maribor), την Ισπανία (Andalusian Energy Institute - IAT), τη Γαλλία (Agency for Energy and Environment in Rhone-Alpes - RAEE) και την Πορτογαλία (Regional Agency for Enegy and Environment in the Algarve- AREAL).

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!