Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013


Το ξενύχτι για τους περισσότερους εφήβους αποτελεί κάτι σαν ιεροτελεστία, όμως έρχεται η ώρα που πληρώνουν το “τίμημα” όταν βλέπουν τις χαμηλές σχολικές τους επιδόσεις. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι ο λιγότερος ύπνος έχει επίπτωση στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστημίο Berkeley της California συνέκριναν το πώς οι διαφορετικές συνήθειες ύπνου 2.700 εφήβων , ηλικίας 13 έως 18 , που πλήττουν τη σχολική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Από τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που κοιμόταν αργότερα από τις 23:30 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολείο, σε σύγκριση με τους εφήβους που κοιμόταν νωρίτερα.
Ωστόσο το ερώτημα που θέτουν οι ερευνητές είναι το εξής: Γιατί μερικοί έφηβοι μένουν ξύπνιοι μέχρι τόσο αργά, ενώ θα μπορούσαν να πάνε για ύπνο νωρίτερα;
Το εσωτερικό ρολόι του καθένα σίγουρα παίζει ρόλο στον καθορισμό του ύπνου. Πάραυτα, οι έφηβοι μπορεί να μη συνειδητοποιούν το κατά πόσο η στέρηση ύπνου τους επηρεάζει, τόσο σωματικά και όσο και συναισθηματικά.
Τα καλά νέα είναι ότι η συμπεριφορά ύπνου είναι τροποποιήσιμη αρκεί να γίνει με τη σωστή υποστήριξη”, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Lauren Asarnow.
Όποια και αν είναι η αιτιά που το παιδί σας μένει ξύπνιο μέχρι αργά, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις συμβουλές που δίνει ο δρ. Lauren Asarnow.
  • Χαμηλώστε τον φωτισμό του δωματίου, δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Καλο είναι, μισή ώρα πριν πέσει για ύπνο το παιδί σας, να μην έχει καμια ενασχόληση με υπολογιστή, τάμπλετ και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Ο διαλογισμός ή η γιόγκα θα βοηθούσαν για την αποφόρτιση της έντασης. 
    healthpro.gr
Categories: ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!