Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι εργαζόμενοι «επιστρέφουν» στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Προσωρινή λύση στα μεγάλα ταμειακά προβλήματα που έχει ο Οργανισμός Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα δοθεί με διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης, αποφεύγοντας νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών σε όλους. Ειδικότερα, επαναφέρονται στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ περίπου 60.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι, είτε είχαν παραχωρηθεί με διαδοχικές ρυθμίσεις, είτε είχαν αφεθεί σε ένα θολό καθεστώς ασφάλισης. Πρόκειται για 16 κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν εξαιρεθεί προκειμένου να ελαφρυνθούν από το υψηλό ασφάλιστρο. Σημειώνεται ότι το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες ταξί μπορούσαν να σταματήσουν να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, εάν μεταβίβαζαν το Δ.Χ. αυτοκίνητό τους σε ανήλικο τέκνο. Στη συνέχεια μπορούσαν να ασφαλιστούν ως κάτοχοι αγροτικής περιουσίας, εξακολουθώντας να οδηγούν... ταξί. Με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης, επαναφέροντας από ΟΓΑ και ΙΚΑ τους περίπου 60.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε είχαν παραχωρηθεί με διαδοχικές ρυθμίσεις, είτε είχαν αφεθεί σε ένα θολό καθεστώς ασφάλισης, θα επιχειρηθεί η τόνωση των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Ενα μεγάλο τμήμα των υπό μετακίνηση ήταν και στο πρόσφατο παρελθόν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις και προκειμένου να ελαφρυνθεί από το υψηλό ασφάλιστρο η οικονομική δραστηριότητα μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών, τους δόθηκε ως παροχή η δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες; Οχι βέβαια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσοι και λόγω του συσχετισμού των οικονομικών ομάδων κατόρθωναν να έχουν την εκάστοτε υπουργική ηγεσία με το μέρος τους, γλίτωναν το υψηλό ασφαλιστικό κόστος. Αυτό αφορούσε κυρίως τη σχέση ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.

Τελευταία και χαρακτηριστική παροχή εξαίρεσης ήταν η αφαίρεση των «ενοικιαζόμενων δωματίων» από τον ΟΑΕΕ με νόμο που κατέθεσε προς ψήφιση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μάλιστα, η σχετική διάταξη του κ. Γ. Βρούτση προωθήθηκε πριν από λίγους μήνες, μέσα στο 2013 κι ενώ ήταν εμφανή τα προβλήματα του ΟΑΕΕ. Με τη ρύθμιση (Ν. 4144/13) εξαιρέθηκε από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ ένα σημαντικό κομμάτι υπόχρεων που λόγω και της αναμενόμενης τουριστικής κίνησης θα συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων. Με τη ρύθμιση Βρούτση (με ισχύ σε όλη την επικράτεια κι όχι μόνο σε τουριστικούς προορισμούς) προς τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας μέχρι και 5 δωματίων καταργήθηκε ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου και καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ. Ταυτοχρόνως, όπως αναφέρεται σε μελέτη του ΟΑΕΕ για τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης φυγής ασφαλισμένων προς τα φτηνότερα Ταμεία, επιβεβαιώθηκε -και επί Μνημονίουγια πολλοστή φορά ότι «το καθεστώς που ισχύει επί σειράν ετών ανέτρεψε τους σκοπούς σύστασης τόσο του ΟΑΕΕ όσο και του ΟΓΑ».

Σήμερα, μπροστά στη δυσκολία να αντιμετωπιστούν -χωρίς νέες μειώσεις συντάξεων- τα ελλείμματα (ήδη για το 2014 ο ΟΑΕΕ, παρόλο που θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 1,40 δισ. ευρώ, ξεκινά με «μαύρη τρύπα» 800 εκατ. ευρώ) το υπουργείο Εργασίας είναι αναγκασμένο να σταματήσει αυτές τις διαρροές και να ξαναδεί τις 16 εξαιρέσεις που κατά καιρούς επιβλήθηκαν. Λύνεται έτσι το πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου, στο οποίο ασφαλίζονται για σύνταξη και νοσοκομειακή περίθαλψη 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες; Οχι. Το πρόβλημα και στον ΟΑΕΕ αγγίζει το μεγάλο έλλειμμα ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών. Είναι εντυπωσιακή η τελευταία αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ανταποδοτικές μόνο για τα πρώτα 6,5 χρόνια της συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης θα προσφέρει μια ανάσα, χωρίς να χρειαστούν νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών σε όλους όσοι δεν είχαν την τύχη να εξαιρεθούν από το υψηλό ασφάλιστρο.

Ας επικεντρώσουμε όμως σε ορισμένες από τις 16 εξαιρούμενες κατηγορίες, πέραν αυτής των ενοικιαζόμενων δωματίων. Κατ’ αρχάς είναι οι κατ’ ευφημισμόν, πλέον, αποκαλούμενοι «νέοι ασφαλισμένοι». Δηλαδή, όσοι εισήλθαν στην αγορά μετά την 1.1.93. Οι αυταπασχολούμενοι αυτής της ομάδας μπορούν να εξαιρεθούν από τον ΟΑΕΕ εάν έχουν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ. Συνήθως μένουν παντελώς ακάλυπτοι. Στις εξαιρέσεις εντάσσονται (νόμος 3846/2010) έμποροι και βιοτέχνες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Με ποια λογική άραγε μπορεί να εξηγηθεί η διάταξη του Π.Δ. 258/2005 για την εξαίρεση των οδηγών ταξί; Σύμφωνα με αυτήν οι ιδιοκτήτες ταξί σταματούν να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και διαγράφονται από τα μητρώα του, εάν μεταβιβάσουν το Δ.Χ. αυτοκίνητό τους σε ανήλικο τέκνο. Στη συνέχεια μπορούν να ασφαλιστούν ως κάτοχοι αγροτικής περιουσίας, εξακολουθώντας να οδηγούν... ταξί.

http://www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!