Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Πώς θα αποκτήσω υγιές μαύρισμα;Μπρούντζινο και εξωτικό μαύρισμα. Ποιος δε θα το ήθελε (και) γι’ αυτό το καλοκαίρι;

Προσοχή όμως. Η παραμονή στον ήλιο ενέχει κινδύνους, και οι επιλογές μας για μαύρισμα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή.

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς και ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Ηλιοθεραπεία: Ναι μεν, αλλά

Ο ήλιος δυστυχώς δεν είναι πια άκακος και η μακρά έκθεση στις ακτίνες του κρύβει αρκετές παγίδες (αύξηση ελεύθερων ριζών στο σώμα) όπως διατείνονται οι δερματολόγοι και οι άλλοι ειδικοί υγείας. Για υγιές μαύρισμα με ηλιοθεραπεία, αφ’ ενός θα πρέπει να κάνετε χρήση αντιηλιακού με SPF 30 (τουλάχιστον) ή και παραπάνω ανάλογα τον τύπο δέρματός σας και να αποφεύγετε τις ώρες 12.00 με 16.00, όταν και οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες.

Η εφαρμογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται σε αυτόν, ενώ θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες, ειδικά αν έχετε βουτήξει ή/και ιδρώσει.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για μπάνιο τις «ζόρικες» ώρες, απλώστε την πετσέτα σας κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ή έστω νοικιάστε ομπρέλα, και μείνετε λιγότερη ώρα μέσα στο νερό και περισσότερη έξω, στη σκιά.

Οι καλύτερες τροφές για μαύρισμα

Με μια σχετικά συχνή αλλά σύντομη έκθεση στον ήλιο και με την βοήθεια της συστηματικής κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, μπορούμε να πετύχουμε το πολυπόθητο, όμορφο μαύρισμα με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Τα τρόφιμα αυτά, σύμφωνα με το Iatronet.gr, είναι τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα, όπως η β-καροτίνη στο καρότο και στα βερίκοκα, το λυκοπένιο στο καρπούζι και στη ντομάτα, η λουτεΐνη στο μπρόκολο και στο σπανάκι. Επίσης, ο χαλκός, διεγείρει την λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Βρίσκεται βρίσκεται στα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα καρύδια και τα σταφύλια. Οι ουσίες αυτές έχουν επίσης ωφέλιμη αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύοντας το δέρμα από την οξείδωση.

Η εναλλακτική του self tan

Πρόκειται για τεχνητό μαύρισμα, το οποίο επιτυγχάνεται με την εφαρμογή σπρέι η ζελέ. Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος βάφουν την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και της δίνουν μια λαμπερή και μπρούτζινη απόχρωση με μερικές μόνο εφαρμογές.

Η δραστική τους ουσία είναι η DHA (διχλωροακετόνηη η οποία αλληλεπιδρά με τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα του δέρματος και έτσι δημιουργείται το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η μέθοδος κρίνεται ασφαλής από τους ειδικούς, αρκεί η ουσία να μην εισπνέεται κατά την εφαρμογή και να μην εφαρμόζεται σε χείλη, βλέφαρα και μύτη γιατί ενδέχεται η ουσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Σημειώστε πάντως πως δεν προστατεύουν το δέρμα από την ακτινοβολία του ήλιου και γι' αυτό πρέπει είτε να έχουν ενσωματωμένο SPF ή να συνδυάζονται με αντιηλιακό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!