Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016


Αυστηροί έλεγχοι για τα δικαιολογητικά του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων αναμένονται εντός του 2017, με το νέο νόμο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων (άρθρο 26), να προβλέπει υποχρεωτικό αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας σε όλα τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλλει οι υπηρετούντες υπάλληλοι για το διορισμό τους και στη συνέχεια για την βαθμολογική και μισθολογική τους κατάταξη, πέραν των ελεγκτικών διαδικασιών που εκκινούνται για τους νεοδιοριζόμενους και απαιτούνται να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την πρόσληψη.
Το θέμα των ελέγχων επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περίπτωση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Βασίλη Πολυμερόπουλου και το πιστοποιητικό σπουδών που κατέθεσε ως «μεταπτυχιακό δίπλωμα» αποκομίζοντας υπηρεσιακά και μισθολογικά οφέλη.
Μετά τη δημοσίευση σημείων του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο οποίο είχε αναφερθεί η aftodioikisi.gr,  για το «πλαστό μεταπτυχιακό» του «γαλάζιου» συνδικαλιστή, μέλους της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με βάση το οποίο ο Δήμος Αθηναίων καλείται να ανακαλέσει το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών από τον υπάλληλο και ο τελευταίος να επιστρέψει «τα επιπλέον ποσά που του καταβλήθηκαν», ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε σκληρή ανακοίνωση κατά της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η πρωτοφανής αυτή μεθόδευση, πέρασε απαρατήρητη από την περίφημη “αξιολόγηση” Μητσοτάκη, η οποία είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα την  διαθεσιμότητα καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και καθηγητών.
» Κάπως έτσι, άραγε, ορίζει την “αριστεία” ο πολυπτυχιούχος κ. Μητσοτάκης; Θα καταδεχθεί, άραγε, να απαντήσει για το στέλεχός του, ή θα συνεχίσει ακάθεκτος να μιλάει για το “υπερτροφικό Δημόσιο”, επικαλούμενος τη νομιμότητα; Μήπως σκοπεύει και να  εντάξει τον κ. Πολυμερόπουλο στο περιβόητο Μητρώο Στελεχών του, εφόσον ο εν λόγω  είναι και “άριστος” αλλά, προφανώς, και αρεστός;», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.
Η απάντηση της ΝΔ ήρθε από τον αρμόδιο Τομεάρχη, Γιώργο Γεωργαντά: «Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε τον έλεγχο γνησιότητας των πτυχίων, αλλά και των εγγράφων των υπηρεσιακών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων. Και είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όχι μόνο σταμάτησε τον έλεγχο, αλλά έδωσε ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε επίορκους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
 
» Αν στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν το λάθος τους, ας συνεχίσουν τους ελέγχους γνησιότητας όλων των δικαιολογητικών των υπαλλήλων του Δημοσίου, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων, αν και είναι ήδη γνωστή η νομοθετική πρωτοβουλία για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και των πιστοποιητικών του συνόλου των υπαλλήλων.
Για το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού, σύμφωνα με τη διάταξη, θα πρέπει ο έλεγχος να υλοποιηθεί σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2017.
Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η προοπτική των επανελέγχων, επανερχόταν επίμονα με αναφορές σε μνημονιακά κείμενα, με τα οποία καλούνταν οι ελληνικές αρχές να προβούν σε «εντοπισμό παράνομων προσλήψεων».
«Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και πειθαρχικές υποθέσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά το Τρίτο Μνημόνιο.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!