Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016


Τα τελευταία χρόνια έρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο του προβλήματος την μη ενιαίας εικόνας που παρουσιάζει η Ευρώπη όταν μιλάμε για οικονομικά μεγέθη. Γίνεται συζήτηση για Ευρώπη “των δύο ταχυτήτων” ή “πολλαπλών ταχυτήτων” ή για χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο ή την Δυτική Ευρώπη με τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.
Σύμφωνα με τον χάρτη που βασίστηκε στα τελευταία στοιχεία (2016) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακόμη και σε γειτονικές χώρες υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Για να καταδείξουν αυτές τις διαφορές οι δημιουργοί του χάρτη έχουν σκιάσει τα σύνορα των χωρών της Ευρώπης με χρώματα ανάλογα με το μέγεθος της διαφοράς: οι αποχρώσεις του πράσινου για τις μικρότερες και αυτές του κόκκινου για τις μεγαλύτερες.
Στην Βαλκανική χερσόνησο μπορεί η Ελλάδα με 25.860 κ.κ. ΑΕΠ  να φιγουράρει ως ο “πλουσιότερος” γείτονας, με την διαφορά από την Αλβανία να είναι υπερδιπλάσια (12.484), όμως η χώρα μας βρίσκεται πλέον πίσω σχεδόν από όλες τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που άνηκαν στο Ανατολικό Μπλοκ.
Στα δύο άκρα της Γηραιάς Ηπείρου από οικονομικής πλευράς βρίσκονται το Λουξεμβούργο (103.112 ευρώ) και η Μολδαβία (5,137). Τέλος εντύπωση προκαλεί ότι η Ιρλανδία των μνημονίων (αλλά και των πολυεθνικών) ξεπερνάει σε κ.κ. ΑΕΠ (56.092) την ατμομηχανή της Ευρώπης Γερμανία (48.203) και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ελβετία (59.706).
europe
Πηγή: News247.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!