Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016


Τα δεδομένα είναι συγκεχυμένα κι αν έχετε μπερδευτεί κι εσείς σχετικά με το πόσο ζεστό ή κρύο πρέπει να είναι το νερό σας, συνεχίστε να διαβάζετε.
Κάθε πρωί, το πρώην μοντέλο της Victoria Secret, Lindsay Ellingson, ζεσταίνει λίγο νερό για να ξεκινήσει τη μέρα της, καθώς κάποια ειδικός της Αγιουρβέδα της ανέλυσε τα οφέλη από αυτή τη συνήθεια, όπως καλύτερη απορρόφηση του ζεστού νερού από τον οργανισμό, καταπράυνση του στομάχου κ.λπ. Αυτό, όμως, προκάλεσε σύγχυση, καθώς πολλά άρθρα συχνά συστήνουν να πίνουμε κρύο νερό, λόγω του ότι βοηθάει στο να «καίμε» περισσότερες θερμίδες. Τι ισχύει τελικά;
Κάθε φορά που χωνεύουμε κάτι που έχει διαφορετική θερμοκρασία από τη θερμοκρασία του σώματός μας (36,6), τότε ο οργανισμός μας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά, σύμφωνα με την Cassie Vanderwall, κλινική διατροφολόγο στο UW Health του Ουισκόνσιν.
Το κρύο νερό πράγματι πιέζει το σώμα να ρυθμίσει τον εαυτό του, αλλά το να πίνετε συνεχώς κρύο νερό δεν πρόκειται να σας κάνει να κάψετε όσες θερμίδες φαντάζεστε, σύμφωνα με τα άρθρα. Οι θερμίδες που καίμε με αυτό τον τρόπο είναι ελάχιστες, περίπου 8 έξτρα θερμίδες τη φορά. Κι αν υποθέσουμε ότι πίνετε 8 ποτήρια την ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με 64 θερμίδες συνολικά, δηλαδή περίπου 1 φέτα ψωμιού.
Με το κρύο νερό καίτε 8 έξτρα θερμίδες τη φορά
Παλιότερη έρευνα του 2003 έδειξε ότι όσοι πίνουν παγωμένο νερό, σημειώνουν μέχρι και 30% αύξηση στο μεταβολισμό τους, που σημαίνει ότι με μισό λίτρο νερό, καίνε 100 έξτρα θερμίδες την ημέρα. Το ζεστό νερό, από την άλλη, φαίνεται πως καταπραΰνει τα συμπτώματα όσων υποφέρουν από γαστρεντερικούς πόνους, αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι διευκολύνει τον οργανισμό να το απορροφήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το συμπέρασμα είναι πως όποια κι αν είναι η θερμοκρασία του νερού, έχει θετική επίδραση στην υγεία σας. Αν δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδύνει, αλλά και το να πίνετε νερό, δεν θα σας εξασφαλίσει ότι θα χάσετε τα κιλά που θέλετε. Απλώς σας κρατά ενυδατωμένους και αποτελεί την καλύτερη επιλογή που θα σας κρατήσει μακριά από αναψυκτικά, χυμούς και έξτρα θερμίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!