Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το AIDS είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και πρωτοδιαγνώσθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Τρόποι μετάδοσης

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του AIDS είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο.

Ειδικά σε ότι αφορά στο σάλιο, έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δεν μεταδίδεται με το κοινωνικό φιλί ενώ σε ότι αφορά το ερωτικό φιλί, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Η στοματική κοιλότητα θεωρείται ότι αποτελεί πολύ δύσκολη οδό μετάδοσης του ιού. Το σάλιο που υπάρχει ασκεί αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

Σίγουρα το να πιει κάποιος νερό ή να φάει από πιάτο ατόμου με AIDS ενέχει απειροελάχιστο (πρακτικά μηδενικό) κίνδυνο.

Οι πιθανότητες αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

Πισίνες - κουνούπια

Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δεν μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.

Στοματικός έρωτας

Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

Προφυλάσσει το προφυλακτικό;

Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.

Μεταγγίσεις

Από το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό

Όταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!