Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015


Το νέο πλαίσιο αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελέσει το  πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Βουλή, μετά τις εκλογές. Οι διαβουλεύσεις και η επεξεργασία των λεπτομερειών τους συνεχίζονται στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας, με την κατάθεσή του να υπολογίζεται στα τέλη του Οκτωβρίου.
Βάση του πλαισίου αξιολόγησης αποτελεί το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει και αναρτήσει προς δημόσια διαβούλευση ο προηγούμενος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα υπάρξουν βελτιωτικές προσθήκες από τον σημερινό υπουργό, Χριστόφορο Βερναρδάκη. Το νέο πλαίσιο, ως γνωστόν, θα εισάγει τη λεγόμενη «αξιολόγηση 360 μοιρών» (αμφίδρομη αξιολόγηση προϊσταμένων-υφισταμένων), βάζει τέλος στην τιμωρητική λογική της αξιολόγησης και αποσκοπεί στη βελτίωση της απόδοσης, τόσο των υπαλλήλων όσο και των υπηρεσιών.
Επομένως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, κίνητρο θα είναι πάνω από όλα το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δουλέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Δεύτερον, βεβαίως, θα συνυπολογίζεται η αξιολόγησή τους και η αξιολόγηση της προσφοράς τους, όταν θα χρειάζεται να αναλάβουν επιτελικές θέσεις. Δηλαδή, η αξιολόγηση, θα είναι κριτήριο ανάληψης επιτελικών θέσεων.
Εμμέσως, θα υπάρχει και οικονομικό κίνητρο, μέσω του επιμισθίου που συνεπάγεται η ανάληψη θέσης ευθύνης. Ένα κίνητρο θα είναι επίσης η δυνατότητα που παρέχεται στον υπάλληλο να λάβει θέσεις στην κορυφή της πυραμίδας, ανάλογα με τα προσόντα του και τις δεξιότητές του.
Ένα ακόμα, εξίσου σημαντικό κίνητρο, θα είναι η συνεχής επιμόρφωση και βελτίωση του εργαζόμενου, που θα δημιουργείται μέσα στις συνθήκες εργασίας του.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!