Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Είναι οι Sheng Nu, δηλαδή οι «Γυναίκες που έχουν ξεμείνει», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για να δηλώσει τις ελεύθερες γυναίκες ηλικίας γύρω στα 30 που «έχουν αποτύχει να βρουν σύζυγο» και θεωρείται πως «έχουν μείνει στο ράφι».

Το ζήτημα αυτό διογκώνεται ακόμη περισσότερο από τα κινεζικά ΜΜΕ αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που διέταξε την κομματική Συνομοσπονδία Γυναικών Κίνας να χρησιμοποιεί επισήμως τον υποτιμητικό αυτόν όρο.

Το μείζον αυτό θέμα φέρνει στην επικαιρότητα ξανά το βιβλίο «Leftover Women: The Resurgence Of Gender Inequality In China» («Οι γυναίκες που ξέμειναν: Η επανεμφάνιση της ανισότητας των φύλων στην Κίνα») της αμερικανίδας συγγραφέως και ερευνήτριας Λέτα Χονγκ Φίντσερ.

Η Φίντσερ υπεραμύνεται του δικαιώματος εκατομμυρίων γυναικών γύρω στα 30 να διατηρήσουν το προφίλ της μορφωμένης και καλής εργαζομένης που ζει ανεξάρτητη, χτίζοντας την καριέρα της και αδιαφορώντας για το πότε «επιτέλους» θα παντρευτεί.

Η συγγραφέας θεωρεί ότι αυτό το νέο κύμα στιγματισμού των νεαρών γυναικών συνέβη στην Κίνα επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των Κινέζων που αποφεύγουν να παντρευτούν σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με τις παραδόσεις, και να κάνουν οικογένεια.

«Να νιώσουν ντροπή»

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη ισορροπίας των δύο φύλων στον πληθυσμό (η αναλογία στις γεννήσεις είναι 117,7 αγόρια για 100 κορίτσια) και γι' αυτό το ΚΚΚ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του βάζοντας «ταμπέλες» και στοχοποιώντας μια ολόκληρη γενιά γυναικών. Διακηρυγμένος στόχος είναι να τις κάνει «να νιώσουν ντροπή» και να αρχίσουν να παντρεύονται σε μικρότερη ηλικία!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου η μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών παραμένει ανύπαντρη.

«Είμαι αρκετά μεγάλη, σχεδόν 30, αλλά ακόμη είμαι ελεύθερη» λέει η Ντινγκ Να από τις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας. Και ομολογεί: «Βρίσκομαι ήδη υπό καθεστώς πίεσης από τις αδελφές και τους συγγενείς μου, που με ρωτάνε συνεχώς γιατί δεν έχω παντρευτεί ακόμη».

Σύμφωνα με τη Ζου Σιαοπένγκ, σύμβουλο στην Baihe.com, ιστοσελίδα εύρεσης ερωτικού συντρόφου στην Κίνα, η πίεση προς τις ελεύθερες Κινέζες να βρουν ταίρι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την περίοδο του κινεζικού Νέου Έτους.

Ψεύτικοι σύντροφοι με 40 ευρώ την ημέρα


«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλοι κάθονται σε ζευγάρια, ο αδελφός σου με τη νύφη σου, η αδελφή σου με τον γαμπρό σου κ.ο.κ. Αν είσαι ο μόνος που έχεις μείνει ελεύθερος, μπορείς να νιώσεις την πίεση και την απογοήτευση» λέει, προσθέτοντας ότι για τις περιπτώσεις αυτές κάποιοι... επιτήδειοι έχουν βρει τη λύση: την ενοικίαση ενός ψεύτικου συντρόφου. Για περίπου 40 ευρώ την ημέρα μία Κινέζα μπορεί να νοικιάσει έναν άνδρα σύντροφο, ο οποίος θα τη συνοδεύει στα οικογενειακά δείπνα και σε άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ώστε να δίνεται η εντύπωση πως η γυναίκα... συνοδεύεται. Έτσι θα αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις όπως «γιατί δεν έχεις ακόμη παντρευτεί;» και τα επιτιμητικά βλέμματα των συχνά συντηρητικών συγγενών, φίλων και γνωστών.

«Από το 2007 τα κρατικά ΜΜΕ έχουν εισαγάγει τον όρο "Γυναίκες που έχουν ξεμείνει" στο λεξιλόγιό τους στιγματίζοντας τις μορφωμένες γυναίκες ηλικίας 27-30 ετών που είναι ακόμη ανύπαντρες» λέει η Φίντσερ, η οποία στο βιβλίο της βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της κινεζικής κοινωνίας: αυτό της ενδοοικογενειακής βίας και κυρίως αυτής που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους τους.

«Ο βιασμός εντός ενός γάμου δεν θεωρείται έγκλημα στην Κίνα, με τους ακτιβιστές να παλεύουν για τη θέσπιση μιας νομοθεσίας που να προστατεύει τις γυναίκες από τη βία που υφίστανται εντός των τειχών της οικίας τους» επισημαίνει η αμερικανίδα ερευνήτρια.

Σημειώνει επίσης ότι το 72% των ανδρών βιαστών στην Κίνα δεν υφίστανται καμία τιμωρία, ενώ αναφέρει την περίπτωση ενός Κινέζου που καταδικάστηκε το 2009 για τη δολοφονία της συζύγου του σε μόλις εξίμισι χρόνια φυλάκισης, παρά το γεγονός ότι το θύμα όσο ζούσε είχε καταγγείλει οκτώ φορές στην αστυνομία πως την κακομεταχειρίζεται.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!