Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τα κίνητρα όσων καταγγέλλουν ψέμματα ότι έπεσαν θύματα διαδικτυακής βίας, φτάνοντας ακόμα και μέχρι την αυτοκτονία.

Πριν η 14χρονη Χάνα Σμιθ αυτοκτονήσει τον περασμένο Αύγουστο, είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι δεχόταν απειλητικά e mail. Όμως η αστυνομική έρευνα που ακολούθησε το θάνατο της, έδειξε ότι πιθανότατα η ίδια τα έστελνε στον εαυτό της. Η 24χρονη Μισέλ Τσάπμαν, πλήρωσε πολύ πιο φτηνά τον δικό της τρόπο να τρολάρει τον εαυτό της με ψεύτικα υβριστικά μηνύματα σεξουαλικής φύσης από λογαριασμούς που η ίδια είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα της και της μητριάς της. 20 μήνες φυλάκιση. Σύμφωνα με μια έρευνα του Massachusetts Agression Reduction Centre πάνω σε 617 φοιτητές, ένα σημαντικό ποσοστό 9% από αυτούς έχουν μπει στον πειρασμό του να κάνουν διαδικτυακό bullying στον εαυτό τους. Όταν ρωτήθηκαν για τα κίνητρα τους απάντησαν για "κραυγή βοήθειας", "προσέλκυση της προσοχή των άλλων", "εξαναγκασμό συμπαράστασης".
Για τους ειδικούς το ψυχολογικό υπόβαθρο αυτού του φαινομένου δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό του αυτοτραυματισμού, του συνδρόμου Μινχάουζεν και της ψυχαναγκαστικής ανορεξίας. Με τα διαχωριστικά όρια ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα να σβήνουν επικίνδυνα αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από καιρό αρχίζουν να πιστεύουν ότι πραγματικά έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής επίθεσης.
Αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έστειλαν μια "δηλητηριώδη" επιστολή στον εαυτό τους για να δημιουργήσουν στον περίγυρό τους την αίσθηση του ότι κάποιος τους απειλεί. Παρ' όλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στην ψευδαίσθηση της διαδικτυακής ζωής, τα φαινόμενα της διαταραγμένης συμπεριφοράς  γιγαντώνονται. Ειδικά από τη στιγμή που πίσω από ένα πληκτρολόγιο μπορείς να επικοινωνήσεις οτιδήποτε, ταυτόχρονα σε χιλιάδες αποδέκτες. Με την ταχύτητα του διαδικτυακού μέσου, να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ταχύτητας με την οποία αντιλαμβανόμαστε ακόμα και σήμερα, τις παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να υποθάλψει η ανεξέλεγκτη χρήση του μέσου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!