Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα βιονικό χέρι που επιτρέπει στους ακρωτηριασμένους ανθρώπους να έχουν αίσθηση των δακτύλων του.
Το χέρι δοκιμάσθηκε σε έναν 36χρονο Δανό, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι από τον αγκώνα και κάτω έπειτα από ατύχημα με πυροτέχνημα που συνέβη πριν από μία δεκαετία.
Μετά την τοποθέτηση του βιονικού χεριού, το οποίο συνδέθηκε με τα νεύρα στο μπράτσο του, ο Ντένις Άαμπο κατόρθωσε να αναγνωρίζει - ακόμα και με δεμένα τα μάτια - το σχήμα και την σκληρότητα διαφόρων αντικειμένων που έπιανε.
Όπως γράφουν οι ειδικοί στην ρομποτική από την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το σημαντικό με τη νέα τεχνολογία δεν είναι το βιονικό χέρι καθ’ ευατό, αλλά τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό που του επιτρέπουν να στέλνει αισθητήρια μηνύματα στον εγκέφαλο.
«Είναι η πρώτη φορά που ένας ακρωτηριασμένος άνθρωπος έχει αίσθηση αφής σε αληθινό χρόνο από μία προσθετική συσκευή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σιλβέστρο Μιτσέρα, αναπληρωτής καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεταγραφικής Νευρωνικής Μηχανικής στο Ελβετικό Ίδρυμα Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL).
Ο δρ Μιτσέρα και οι συνεργάτες του πρόσθεσαν αισθητήρες στο βιονικό χέρι που μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν πληροφορίες για ό,τι αγγίζει.
Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους, οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα ηλεκτρικά μηνύματα που εκπέμπει το χέρι σε παλμό, τον οποίο μπορούν να ερμηνεύσουν τα νεύρα του ανθρώπου.
Ο κ. Άαμπο χειρουργήθηκε στη Ρώμη. Οι γιατροί τοποθέτησαν τέσσερα ηλεκτρόδια στα νεύρα του βραχίονά του, τα οποία συνδέθηκαν με τους αισθητήρες στα δάκτυλα του βιονικού χεριού και έτσι του επέτρεψαν να ανακτήσει την αίσθηση της αφής.
Επειδή, όμως, το βιονικό χέρι εξακολουθεί να είναι πειραματικό, όταν ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του χεριού, ο κ. Άαμπο ξαναχειρουργήθηκε για να αφαιρεθούν τα ηλεκτρόδια.
Πριν δοκιμαστεί το βιονικό χέρι σε άνθρωπο, είχε δοκιμαστεί σε χοίρους και σε πτώματα ανθρώπων, ούτως ώστε να ξέρουν οι επιστήμονες πως ακριβώς πρέπει να συνδέσουν τα ηλεκτρόδια με τα μικροσκοπικά περιφερειακά νεύρα του βραχίονα.


Πηγή : Web Only
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!