Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Την οριστική απομάκρυνση 1.800 συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές ανακοίνωσε χθες υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, που προέβλεπε την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών.

Η πλειονότητα των συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο προέρχεται από τους δήμους
Η πλειονότητα των συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο προέρχεται από τους δήμους
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχουν ήδη απολυθεί 1.800 συμβασιούχοι που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και εργάζονταν με προσωρινές διαταγές, είτε λόγω απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων είτε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι δίκες μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, όπως προέβλεπε ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι θα απολυθούν οριστικά, αναμένεται να υπερβεί τις 3.500 υπαλλήλους από το σύνολο του Δημοσίου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από την τρόικα να συνυπολογιστούν στις 11.500 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2014, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των «διαθέσιμων» υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της οκτάμηνης παραμονής τους στην κινητικότητα.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο προέρχεται από τους δήμους, αφού μόνο στην Αθήνα απασχολούνταν περίπου 1.000 υπάλληλοι με προσωρινές διαταγές, ενώ αναμένεται να απομακρυνθούν οριστικά και οι 600 υπάλληλοι της ίδιας κατηγορίας που εργάζονταν στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό στα δικαστήρια, τα οποία αποφάνθηκαν ότι καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού και θα έπρεπε να μετατρέψουν τη σχέση εργασίας τους σε αορίστου χρόνου.
Τα δημοτικά συμβούλια, όπως για παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν να ασκήσουν έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τον δρόμο της μονιμοποίησής τους. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε εγκύκλιο που απεστάλη στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις γνωστοποίησαν ότι αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν εργαζομένους, εγείροντας θέμα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Υπάρχουν παραδείγματα συμβασιούχων όπου, επιτυγχάνοντας διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια, συνέχιζαν να εργάζονται στις θέσεις τους και να αμείβονται από το κράτος ακόμα και για 10 χρόνια!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε συμβασιούχος στον Δήμο της Αθήνας, του οποίου η σύμβαση είχε λήξει από το 2003 και με τις διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια εργαζόταν για 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι και πρόσφατα και παρείχε τις υπηρεσίες του.
Κίνδυνος απόλυσης για διαθέσιμους λόγω... εκλογών
Νομοθετικό μπλόκο ετοιμάζει η κυβέρνηση
Τον κίνδυνο να απολυθούν αντιμετωπίζουν εκατοντάδες υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ολοκληρώνεται η οκτάμηνη παραμονή τους στο καθεστώς της κινητικότητας το χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 25 Ιουλίου του 2014, λόγω της εκλογικής διαδικασίας των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται η μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων για χρονικό διάστημα δύο μηνών πριν και μετά τη διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών, στην οποία περιλαμβάνεται και η επανατοποθέτηση «διαθέσιμων» υπαλλήλων σε νέες θέσεις στο Δημόσιο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προβλεφθεί η δυνατότητα των δημοσίων υπηρεσιών να προχωρούν στην επανατοποθέτηση «διαθέσιμων» υπαλλήλων και κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, προκειμένου να αποφύγουν την «αυτόματη» απόλυση εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας, αλλά συμμετέχουν σε διαδικασίες επανατοποθέτησής τους.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Ενταση έξω από το ΣΤΕ
Συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας
Μέσα σε κλίμα έντασης από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου οι αιτήσεις ακύρωσης αλλά και οι παρεμβάσεις εκατοντάδων εκπαιδευτικών, δημοτικών αστυνομικών, υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού κ.λπ. κατά των υπουργικών αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα.
Παρεμβάσεις με δικόγραφα που επισημαίνουν την αντισυνταγματικότητα του μέτρου έκαναν και οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς (ΟΛΜΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ κ.λπ.), που οργάνωσαν και σχετικό συλλαλητήριο κλείνοντας την οδό Πανεπιστημίου στη διάρκεια της δίκης, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένταση με δυνάμεις των ΜΑΤ που επιχείρησαν να δώσουν τον δρόμο στην κυκλοφορία.
Τι υποστήριξαν
Στη διάρκεια των πολύωρων δικών, οι νομικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και των υπαλλήλων ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους για την ακύρωση του μέτρου της διαθεσιμότητας ως αντισυνταγματικού, αξιοποιώντας και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ που είχαν κρίνει αντισυνταγματική την εφαρμογή της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που επιβάλλουν την ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ως αποτέλεσμα μελετών για τις ανάγκες της και αξιολογήσεων με αξιοκρατικά κριτήρια, που απουσιάζουν στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Υποστήριξαν ότι η αξιολόγηση γίνεται με συμπτωματικά και τυχαία κριτήρια,.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν τη συνταγματικότητα του μέτρου, προβάλλοντας και λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι αποφάσεις αναμένονται σε 3-4 μήνες.
ethnos.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!