Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Σε μια αγοραπωλησία που αποτυπώνει την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στις ΗΠΑ με την απώλεια αμερικανικών συμβόλων, η ιαπωνική Suntory Holdings, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή ουίσκι, αποκτά έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 13,62 δισ. δολαρίων (9,96 δισ. ευρώ) την ποτοποιία Βeam, παραγωγό των περίφημων μπέρμπον Jim Beam και Maker's Mark.

Η Suntory, η οποία ιδρύθηκε το 1899 ως εισαγωγέας κρασιών αλλά μεταπολεμικά ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη τεχνογνωσία στην παραγωγή εξαιρετικών ουίσκι, θα πληρώσει στην αμερικανική ποτοποιία 83,5 δολάρια για κάθε μετοχή της.

Η ιαπωνική εταιρεία θα αναλάβει και τα χρέη της Beam και έτσι το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται, σύμφωνα με το Associated Press, στα 16 δισ. δολάρια!

Η αγοραπωλησία αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους της Beam Inc., κάτι που όμως έχει ήδη προεξοφληθεί από τους αναλυτές, αφού η τιμή των 83,5$ ανά μετοχή που πληρώνει η Suntory είναι κατά 25% υψηλότερη από την τιμή που έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή.

Αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι η διεθνοποίηση της Suntory με την εξαγορά δύο δημοφιλών αμερικανικών ποτών θα βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της πελατείας της στην Ιαπωνία, λόγω δημογραφικού προβλήματος.

H αγορά της Beam Inc. δεν σημαίνει πάντως ότι οι Ιάπωνες θα μπορούν να παράγουν μπέρμπον αποκτώντας την τεχνογνωσία. Το μπέρμπον παράγεται αποκλειστικά στην Πολιτεία του Κεντάκι των ΗΠΑ - εξ ου και το Jack Daniels δεν είναι μπέρμπον, αλλά ουίσκι από το Τενεσί.

Παράγοντας βέβαια το Yamazaki και το Hakushu, δύο εξαιρετικής ποιότητας ουίσκι, η Suntory έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο ανταγωνιστή παγκοσμίως των σκωτσέζικων και ιρλανδέζικων μαλτ.

Εγινε διάσημη στο ευρύ κοινό μέσα από τη... συμμετοχή της στην ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση», καθώς ήταν το ουίσκι Suntory που διαφήμιζε ο Μπιλ Μάρεϊ.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!