Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας που λατρευόταν πολύ στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία.
Στις μέρες μας, λατρεύουμε τον ύπνο ως απαραίτητη ανάγκη του οργανισμού μας. Ο ύπνος καταλαμβάνει το 1/3 της ζωής μας και είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της υγείας και της μακροζωίας μας. Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος (και κυρίως ο βραδινός) το γνωρίζουμε όλοι μας.

Γνωρίζουμε όμως και τις συνέπειες της  έλλειψής του;
Η Alyssa Recht σχεδίασε ένα infographic που δημοσιεύεται στην αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού μόδας ELLE και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιάγραμμα, οι ώρες του ύπνου καθημερινά θα πρέπει να είναι 7.
Κάθε κύκλος της κατάστασης REM (όπου βλέπουμε όνειρα) διαρκεί περίπου 90 λεπτά και το ιδανικό είναι να συμπληρώνονται τουλάχιστον πέντε τέτοιοι κύκλοι.
Οι λιγότερες ώρες ύπνου (από τις 7 που είναι οι ιδανικές) μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και αυξημένου στρες. Αλλάζουν τον μεταβολισμό κάνοντάς τον πιο αργό ενώ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης έως και μείωση της προσωρινής μνήμης.
Κάτι επίσης που αναφέρει το σχεδιάγραμμα και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, είναι πως τις ώρες του ύπνου το δέρμα μας αναγεννιέται!
Αν λοιπόν ο ύπνος μας δεν είναι επαρκής θα κάνουν την εμφάνισή τους (πριν την ώρα τους) ρυτίδες, αποχρωματισμός του δέρματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να εμφανιστεί και δερματικός καρκίνος.
Το σχεδιάγραμμα της Alyssa Recht καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει αλήθειες σχετικά με την έλλειψη ύπνου.
Στους μύθους ανήκει η άποψη ότι η θέση στην οποία κοιμόμαστε επηρεάζει τον σχηματισμό ρυτίδων. Ακόμη, λάθος είναι το να μένουμε ξαπλωμένοι περιμένοντας να μας πάρει ο ύπνος. Ο οργανισμός μας το συνηθίζει και μετά δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να κοιμηθεί.
Μία από τις αλήθειες που επιβεβαιώνει το σχεδιάγραμμα είναι ότι όντως υπάρχουν άνθρωποι «της μέρας» και «της νύχτας».
Κάθε άτομο νιώθει διαφορετικές ώρες την ανάγκη να ξεκουραστεί παίρνοντας έναν υπνάκο.
Καλό βέβαια είναι να θυμόμαστε ότι τους ίδιους κινδύνους με τον ελλιπή ύπνο κρύβει και ο  πολύς ύπνος που υπερβαίνει τις 9 με 10 ώρες.
Και μερικές συμβουλές για ποιοτικό και ευχάριστο ύπνο:
-Καθαρά σεντόνια και μαξιλαροθήκες.
-Σκοτάδι στο υπνοδωμάτιο.
-Κλειστές οι ηλεκτρονικές συσκευές (το φως τους  «μπερδεύει» τον εγκέφαλο και νιώθει πώς δεν είναι ακόμη ώρα για ύπνο).
-Περιορισμός του βραδινού γεύματος και αποφυγή πάσης φύσεως διεγερτικών όπως  καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά.
 echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!