Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου ενδέχεται... να μην είναι και τόσο επιβλητικές, τουλάχιστον όσον αφορά την κατασκευή τους, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην κατασκευάστηκαν με ογκόλιθους τους οποίους έσερναν εκατοντάδες σκλάβοι αλλά με μικρές πέτρες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Πίτερ Τζέιμς, βρετανός μηχανικός δομικών έργων, ο οποίος μελέτησε την κατασκευή των πυραμίδων αρχίζοντας όχι από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό τους.
Ο βρετανός μηχανικός έφτασε πρώτη φορά στην Αίγυπτο πριν από 18 χρόνια. Τον κάλεσαν οι αιγυπτιακές Αρχές για να συμβάλει με τις γνώσεις του στην αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που υπέστησαν κάποιες από τις πυραμίδες έπειτα από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 1992. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα των φαραώ, η εταιρεία του Τζέιμς Cintec International βοήθησε στην ενίσχυση των θαλάμων ταφής της κλιμακωτής πυραμίδας του φαραώ Ζοζέρ και της Κόκκινης Πυραμίδας.  
Ωστόσο, τη μεγάλη ανακάλυψή του την έκανε καθώς εργαζόταν στη Ρομβοειδή Πυραμίδα. Συμβουλεύοντας τους τοπικούς μηχανικούς για το πώς να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας, ο Πίτερ Τζέιμς διαπίστωσε πως η επικρατούσα άποψη για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι πυραμίδες ήταν λανθασμένη. «Αντιμετώπισα το πρόβλημα ως μηχανικός, ο οποίος όμως έχει στη διάθεσή του μόνο τα υλικά που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι», δήλωσε.
«Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως οι πυραμίδες χτίστηκαν με τις ίδιες μεγάλες πέτρες που σχηματίζουν την εξωτερική επιφάνειά τους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό γιατί η παραγωγή δύο εκατομμυρίων τεράστιων κομματιών πέτρας τα οποία χρειάστηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος μέσα σε 25 χρόνια, σημαίνει ότι θα έπρεπε να εξορύσσονται από το λατομείο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ένα κάθε τρία λεπτά», κάτι που είναι αδύνατο. Ο βρετανός μηχανικός διαπίστωσε επίσης πως οι ράμπες που θα χρειάζονταν οι Αιγύπτιοι για να ανυψώσουν αυτούς τους ογκόλιθους με κλίση την οποία θα μπορούσαν να ελέγξουν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλες όσο και η ίδια η πυραμίδα, ενώ το πλάτος τους θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο του μισού χιλιομέτρου.

από μέσα προς τα έξω. Ο Τζέιμς πιστεύει πως οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από έξω προς τα μέσα αλλά από μέσα προς τα έξω, καθώς το εσωτερικό τους είναι κατασκευασμένο με πολύ μικρότερα κομμάτια πέτρας τα οποία οι εργάτες μπορούσαν να δουλέψουν με μεγαλύτερη ευκολία. Οι ογκόλιθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εξωτερική κάλυψη των πυραμίδων θα πρέπει να ανελκύθηκαν στη θέση τους μέσω της χρήσης των παραδοσιακών σκαλωσιών.  
Ο βρετανός μηχανικός θεωρεί επίσης πως βρήκε την απάντηση και στο ερώτημα σχετικά με το τι συνέβη στην επένδυση που κάποτε κάλυπτε το εξωτερικό των πυραμίδων. Αρκετοί αρχαιολόγοι θεωρούν πως τα πολύτιμα πετρώματα που κάλυπταν τις πυραμίδες στο παρελθόν αποσπάστηκαν ή εκλάπησαν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασκευές. Ο Τζέιμς όμως πιστεύει πως απλώς αποκολλήθηκαν από τις πυραμίδες εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της θερμοκρασίας που επικρατεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκείνης που επικρατεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θεωρίες του βρετανού μηχανικού σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Structure».
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!