Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πεϊνιρλί με χοιρινό σουβλάκι προσφέρει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ένα μαγαζί στη Δράμα, έχοντας καταστήσει το συγκεκριμένο διατροφικό προϊόν σε «brand name» της γαστρονομίας της περιοχής.
Η αγάπη του εμπνευστή του συγκεκριμένου ιδιότυπου προϊόντος για την κουζίνα και τη δημιουργία νέων προϊόντων, παράλληλα με σεβασμό απέναντι στην παραδοσιακή συνταγή και επιπρόσθετα, με μια διάθεση καινοτομίας, έφεραν το γαστριμαργικό αποτέλεσμα.
Το πεϊνιρλί με χοιρινό σουβλάκι -χοιρινό καλαμάκι, όπως λέγεται σε άλλες περιοχές, είναι μια ιδιότυπη εξέλιξη του παραδοσιακού προϊόντος, που περιέχει και κρέας, εκτός από αγνό βούτυρο και κασέρι.
Πρόκειται για μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεόδωρος Ιωαννίδης, πατέρας του ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Η ιστορία του πεϊνιρλί ξεκίνησε το 1963, όταν ο παππούς του κ. Ιωαννίδη, Σίμος, έφτιαχνε τα πεϊνιρλί στο σπίτι και τα πουλούσε με καροτσάκι στην αγορά.
Αργότερα, περίπου το 1972, αποφάσισε να κάνει την προσθήκη με το σουβλάκι, «φέρνοντας την επανάσταση» στην παρασκευή του προϊόντος.
Από το 1975, ο παππούς Σίμος διατηρούσε κατάστημα στο κέντρο της Δράμας και από τότε η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει να παρασκευάζει το ίδιο προϊόν, έχοντας ως βάση τη συνταγή που κληρονόμησε και κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό».
«Το να φτιάχνεις πεϊνιρλί, για μένα είναι σαν να παίζεις πιάνο», λέει ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας κατ” αυτόν τον τρόπο την αγάπη και το μεράκι, με τα οποία παρασκευάζει το προϊόν.
Από το μαγαζί του έχει περάσει πλήθος κόσμου -καλλιτέχνες, αθλητικοί παράγοντες της περιοχής και άλλοι και η φήμη του έχει εξαπλωθεί πολύ πιο μακριά από τη Δράμα.
«Δεν έχουμε κατεψυγμένα προϊόντα, φτιάχνουμε το ζυμάρι, ζυμώνουμε τα πεϊνιρλί και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, εξηγώντας ότι το 80% της πελατείας του περιμένει να γευθεί το πεϊνιρλί, μόλις βγει από τον φούρνο!
Το πεϊνιρλί με σουβλάκι πωλείται προς 2,40 ευρώ ανά τεμάχιο και είναι και αυτό που έχει μεγαλύτερη ζήτηση, με το περίπου το 70% των πελατών να το ζητά με επιμονή.
«Όπως έχουν τους ακανέδες οι Σερραίοι, το σουτζούκ λουκούμ στην Κομοτηνή, εμείς έχουμε το πεϊνιρλί με σουβλάκι!» λέει, χαμογελώντας, ο κ. Ιωαννίδης.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!