Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σίγουρα μια διαδρομή με τρένο μπορεί να περνάει από εντυπωσιακά μέρη και να «γεμίζει» τον ταξιδιώτη με εικόνες. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, οι σταθμοί αναχώρησης αποτελούν και οι ίδιοι ατραξιόν, χάρη στην αρχιτεκτονική, το design και την πρωτοτυπία τους.
Πρόσφατα, η εταιρία Emporis με έδρα το Αμβούργο εξέδωσε μια λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς τρένων του κόσμου, το cnn.com τη δημοσίευσε κι εμείς σας παρουσιάζουμε 10 από τους πιο πρωτότυπους σταθμούς, που δίνουν άλλη χροιά στην αναμονή του τρένου.
Centraal Station, Ρότερνταμ, Ολλανδία
Το κεντρικό κομμάτι του σταθμού Centraal στο Ρότερνταμ είναι η κεντρική είσοδος, μοιάζει με… γυαλιστερό μπούμερανγκ και άνοιξε επίσημα το Μάρτιο του 2014 μετά την ανακατασκευή του.

Southern Cross, Μελβούρνη, Αυστραλία
Κατασκευάστηκε το 1859 και ανακαινίστηκε το 2005, συμπεριλαμβάνοντας μια κυματιστή οροφή που σκεπάζει όλο το τετράγωνο. Στο δυτικό τέρμα του σταθμού υπάρχει και μια πολύχρωμη τοιχογραφία με την ιστορία των μέσων μετακίνησης, η οποία δίνει στο σταθμό έναν πιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

WTC Transportation Hub, Νέα Υόρκη
Όταν ανοίξει το 2015, ο κεντρικός σταθμός στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης θα περιλαμβάνει αποσπώμενα γυάλινα και ατσαλένια «φτερά» 45 μέτρων ύψους, τα οποία θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να φτάνει ως τις πλατφόρμες στα 20 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου.

Gare do Oriente, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Ο εν λόγω σταθμός ξεχωρίζει λόγω της μοναδικής οροφής του. Ο ατσάλινος σκελετός της καλύπτει 8 γραμμές και τις πλατφόρμες των ανταποκρίσεών τους και το όλο concept της οροφής είναι να μοιάζει με την κάτω πλευρά ενός φύλλου.

Gare de Strasbourg, Στρασβούργο, Γαλλία
Ένα τεράστιο υπόστεγο καμπυλωτού τζαμιού καλύπτει την πρόσοψη του σταθμού, η οποία είναι του 1880 και του δίνει την αίσθηση ενός εκθαμβωτικού κοσμήματος κοιτώντας το απ’ έξω.

WWW.WIKIPEDIA.COM
Gare de Liege-Guillemins, Λιέγη, Βέλγιο
Ο υπέροχος αυτός σταθμός τρένου στη Λιέγη χαρακτηρίζεται από μια σούπερ μοντέρνα πρόσοψη με γυαλί και ατσάλι. Η οροφή θυμίζει κύμα και συμβολίζει την κίνηση, πάνω από χιλιάδες επιβάτες που παίρνουν το τρένο καθημερινά.

Chhatrapati Shivaji, Μουμπάι, Ινδία
Πρόκειται για τον πιο πολυσύχναστο σταθμό της Ινδίας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η πελώρια δομή του αποτελείται από ένα μείγμα γοτθικών πυργίσκων, αψίδων και πέτρινων θόλων.

King's Cross, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η πλατφόρμα 9 ¾ του Χάρι Πότερ δεν είναι το μοναδικό ατού του εν λόγω σταθμού. Η 20 μέτρων ύψους δομή του απλώνεται πάνω από τον βικτωριανό τερματικό σταθμό σε σχήμα διαμαντιών και τριγώνων και σίγουρα τραβάει το βλέμμα των επιβατών τα μουντά πρωινά που πηγαίνουν στη δουλειά.

Grand Central Terminal, Νέα Υόρκη
Ο συγκεκριμένος σταθμός συγκεντρώνει πάνω από 21 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και η διακόσμησή του χαρακτηρίζεται από ελικοειδείς σκάλες και λαμπερούς πολυελαίους.

Antwerpen-Centraal, Antwerp, Βέλγιο
Ο ντυμένος με πέτρα σταθμός Antwerpen-Centraal αποτελεί ένα τόσο εκλεκτικό μείγμα design που δεν μπορεί να καταταχθεί σε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ. Ο θεόρατος θόλος του καλύπτει το χώρο αναμονής και το πελώριο υπόστεγο φτιαγμένο από γυαλί και τζάμι είναι αυτό που του χάρισε το… ψευδώνυμο «καθεδρική σιδηροδρομική γραμμή».
clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!