Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν από την Proton Bank, ζήτησε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος.
Η ενέργεια του εισαγγελέα ήρθε ως συνέχεια της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών,  για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης στα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη μέχρι του ποσού των 16 εκατ. ευρώ της υπό ειδικής εκκαθάρισης «Proton Τράπεζα Α.Ε»  τον Ιούλιο 2013 και ανώνυμη καταγγελία από εκπρόσωπο της «Επιτροπής Μικρομετόχων και Μικρομολογιούχων» στον κ. Δημόπουλο.
Να σημειωθεί ότι το δάνειο ελήφθη  τον Ιούλιο του 2011, τρεις, δηλαδή,  μήνες πριν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση η τράπεζα, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά τον καταγγέλλοντα ο κ. Καπόν «αφαίρεσε κυριολεκτικά από χρηματοκιβώτιο της τράπεζας 13 εκατ. ευρώ , με ενέχυρο κουρελόχαρτα, δηλαδή μετοχές,  στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που βύθισε στην ανεργία και τη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες», ενώ  Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Protonbank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι για τη λήψη  του εν λόγω  δανείου, ο δανειολήπτης   παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ από   προθεσμιακή κατάθεση στην Proton και  το 20% μετοχών της εταιρείας του ενώ υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ, που του ανήκει: «Η αξία των παραπάνω εξασφαλίσεων (μετοχών και λοιπών ενεχύρων) που είχε αρχικώς παράσχει ο δανειζόμενος στην Proton έχει μειωθεί δραματικά», ανέφερε η τράπεζα, στην αίτηση της, και  τελικά κατήγγειλε τη σύμβαση του δανείου , τον Ιούνιο 2013.
Να σημειωθεί ότι η συνολική  ληξιπρόθεσμη οφειλή ανέρχεται στα 14,5 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι).
Σε δήλωσή του ο κ. Καπόν τονίζει ότι «το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», καταλήγει.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!