Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Στον κατάλογο του Παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων και Οργανισμών Εναλλακτικής Εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνεται πλέον το Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου.
Το «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων» -όπως έχει χαρακτηριστεί- έγινε δεκτό, χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται, στη παγκόσμια λίστα των σχολείων της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Φουρφουρά, καθώς είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας που επελέγη να συμμετέχει στο δίκτυο αυτό, το οποίο συμπεριλαμβάνει περίπου εκατό από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο, όπως το Summerhill, το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους και άλλα αντίστοιχα.
Η διαφορετική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθεί το σχολείο, οι πολλές και σημαντικές δραστηριότητές του, που κινούνται σε διαφορετικό πλαίσιο από το σύνηθες πρόγραμμα σπουδών, χωρίς βεβαίως να το παρακάμπτει ή να το παραβλέπει και κυρίως η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών άσκησης της μαθητικής δημιουργίας, ήταν τα στοιχεία που ενέταξαν το απομακρυσμένο σχολείο, το οποίο λειτουργεί νότια του Ψηλορείτη, στο παγκόσμιο δίκτυο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ακολουθούν πρότυπες, εναλλακτικές διαδικασίες.
Το σχολείο του Φουρφουρά, με τη δυναμική που αναπτύσσουν οι μαθητές του λόγω των δασκάλων τους και του διευθυντή τουςκ. Άγγελου Πατσιά, αποτελεί σχολείο – πρότυπο, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.
Έχοντας στόχους όπως η λειτουργία της δημοκρατικής κοινωνίας, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η εναλλακτικές μέθοδοι εκπαίδευσης και η κατάκτηση της γνώσης και μέσα από την πρακτική άσκηση, δίδουν το παράδειγμα για το πως ένα μικρό σχολείο της υπαίθρου, μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Πηγή: rethnea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!