Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Οσο πάει κι εξαπλώνεται η αντικαπνιστική υστερία στις ΗΠΑ. Μετά το κλασικό τσιγάρο, η Νέα Υόρκη απαγορεύει και το ηλεκτρονικό!

Από χθες, στην αμερικανική μεγαλούπολη επιβάλλονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο οι ίδιες απαγορεύσεις που ισχύουν και για τον καπνό: απαγορεύεται δηλαδή το κάπνισμα και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσια κτήρια, μπαρ, ρεστοράν, καφετέριες, ακόμα και στα πάρκα! Το σχετικό διάταγμα είχε υπογράψει στις 19 Δεκεμβρίου ο προηγούμενος δήμαρχος, ο ρεπουμπλικανός Μάικλ Μπλούμπεργκ κι έθεσε σε εφαρμογή ο τωρινός, ο δημοκρατικός Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Η Νέα Υόρκη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για το κάπνισμα σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Το κάπνισμα δεν απαγορεύεται μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε αρκετές πολυκατοικίες, εφόσον οι ένοικοι συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο κανονισμό. Σε διάφορες μικρές αγγελίες για ενοικιάσεις διαμερισμάτων αναγράφεται ότι «δεν γίνονται δεκτοί οι καπνιστές»!

Από τον Μάιο μάλιστα, ο δήμος θα επιβάλει και νέες απαγορεύσεις: το κατώτατο νόμιμο όριο ηλικίας για την αγορά και κατανάλωση καπνού, τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται από τα 18 στα 21 χρόνια! Το ίδιο ηλικιακό όριο δηλαδή που ισχύει σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες για την κατανάλωση αλκοόλ.

Οπως φαίνεται, το παράδειγμα της Νέας Υόρκης θα ακολουθούν και άλλες μεγάλες πόλεις. Από χθες απαγορεύεται και στο Σικάγο η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Ενα ανάλογος νόμος ψηφίστηκε τον Μάρτιο και στο δήμο του Λος Αντζελες, όπου οι αντικαπνιστικοί κανόνες είναι πάρα πολύ αυστηροί.

Παρόλα αυτά, η βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ιδιαίτερα ανθηρή στις ΗΠΑ. Ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις εννιαπλασιάστηκαν από το 2010 ως το 2012. Η νομοθεσία που το διέπει διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Πρόσφατα πάντως, η FDA, η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για τον έλεγχο και τη διανομή του καπνού, ανακοίνωσε ότι προωθεί ένα νόμο σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο οποίος θα απαγορεύει την πώληση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους κάτω των 18. Διάφοροι αμερικανοί βουλευτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων στοχεύουν κυρίως στους έφηβους μέσα από τις διαφημιστικές καμπάνιες τους.

Οι Αμερικανοί, ωστόσο, παραμένουν πιστοί στον κλασικό καπνό. Σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο υπολογίζεται ο τζίρος της βιομηχανίας του τσιγάρου. Και όλο αυτό, παρά τις τόσες απαγορευτικές νομοθεσίες…

Φωτογραφία: Associated Press

http://www.4news.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!