Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σάλο έχει προκαλέσει στην Βόρεια Ιρλανδία- αλλά τη Βρετανία- η σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ από τον IRA το 1972, στο Μπέλφαστ.
Το Σιν Φέιν είναι ο πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που έχει μετεξελιχθεί σε συμβατικό.
Η σύλληψή του Άνταμς αφορά στην άλυτη υπόθεση δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ - χήρα και μητέρα 10 παιδιών- από μέλη του IRA, που εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, την θεωρούσαν ότι ενεργούσε ως κατάσκοπος των Βρετανών.
Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας και πρώην ηγέτης του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), δήλωσε ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων —τις οποίες δεν κατονόμασε— στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση της Βρετανίας στη σύλληψη του Ιρλανδού πολιτικού.
"Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό", είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky. 
Ο 65χρονος πολιτικός παρουσιάστηκε στην αστυνομία την Τετάρτη το βράδυ, ανακρίθηκε και συνελήφθη, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία εμπλοκή.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως - αν και ουδέποτε αποστασιοποιήθηκε από τον IRA και ποτέ δεν θα το πράξει - είναι αθώος για την απαγωγή, δολοφονία και ταφή τις σορού της Τζιν ΜακΚόνβιλ.
Προς το παρόν οι αρχές τςη Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχουν ασκήσει κατηγορίες εναντίον του.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!