Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τελικό Europa League έχει το βράδυ της Τετάρτης με τη Μπενφίκα να συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη, μάλιστα, χρονιά.

Για τους Αετούς της Λισαβόνας είναι ο όγδοος ευρωπαϊκός τους τελικός συνολικά μετά την περίφημη... ουγγρική κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν.

Η Μπενφίκα, από εκείνη την... αποφράδα ημέρα μέχρι σήμερα, έχει χάσει και τους επτά τελικούς που έχει συμμετάσχει!

Θα σταματήσει άραγε κάποτε αυτή η κακοδαιμονία; Κι αυτό το κάποτε θα είναι απόψε;

Το τελευταίο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Μπενφίκα χρονολογείται το 1962, πριν δηλαδή από 52 χρόνια!

Η τότε -ασυναγώνιστη για πολλούς- ομάδα της Μπενφίκα, έχοντας ηγέτη της τον Εουσέμπιο, είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τη Ρεάλ Μαδρίτης της μορφής του Αλφρέδο Ντι Στέφανο και να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης -κάτοχος του τότε κυπέλλου Πρωταθλητριών- για δύο συνεχόμενες χρονιές (1961 και 1962).

Στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο ιδιόρρυθμος Ούγγρος προπονητής, Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος μάλιστα καθιέρωσε το σύστημα 4-2-4 στην πορτογαλική ομάδα. Ωστόσο, μετά από αυτές τις επιτυχίες, οι δρόμοι του Γκούτμαν και της Μπενφίκα χώρισαν με άδοξο τρόπο.

Πολλοί, όλο και περισσότεροι όσο περνούν τα χρόνια, ισχυρίζονται ότι πίσω από τις συνεχόμενες ευρωπαϊκές αποτυχίες της Μπενφίκα από το 1962 κι έπειτα κρύβεται ο... Μπέλα Γκούτμαν.

Η ιστορία λέει ότι λίγο μετά την στέψη της Μπενφίκα ως καλύτερης ομάδας της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 1962, όταν και νίκησε στον τελικό του Άμστερνταμ τη Ρεάλ Μαδρίτης με 5-3, ο Γκούτμαν ζήτησε αύξηση των αποδοχών του από το σύλλογο.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Μπενφίκα αρνήθηκαν με αποτέλεσμα ο κόουτς να παραιτηθεί. Όμως, ο Ούγγρος δεν άφησε περάσει έτσι αυτή η άρνηση του συλλόγου για νέο συμβόλαιο και ξεστόμισε την εξής κατάρα: "Να μην πάρετε ευρωπαϊκό τίτλο και να μην κερδίσει άλλη πορτογαλική ομάδα δύο συνεχόμενα κύπελλα Ευρώπης τα επόμενα 100 χρόνια!".

Μέχρι σήμερα λοιπόν, η γνωστή ως "κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν", σε ό,τι αφορά την Μπενφίκα, δεν έχει σπάσει!

Κι αυτό επειδή η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε το κύπελλο UEFA τη σεζόν 2002/03 κόντρα στην σκωτσέζικη Σέλτικ και το Champions League του 2003/04, με αντίπαλο τη γαλλική Μονακό.

Από την άλλοι, οι Λουζιτανοί έχουν καταφέρει να βρεθούν άλλες επτά φορές σε ευρωπαϊκό τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών και κυπέλλου Κυπελλούχων και σε όλες ηττήθηκαν. Αναλυτικά: 1963: Μίλαν 2-1, 1965: Ίντερ 1-0, 1968: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-1 (στην παράταση), 1983: Αντερλεχτ 2-1, 1988: Αϊντχόφεν 6-5 (στα πέναλτι), 1990: Μίλαν 1-0 και, τέλος, Τσέλσι 2-1 το 2013.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!