Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η δοκιμή νέων γεύσεων της τοπικής κουζίνας στο επόμενο ταξίδι σας ακούγεται άκρως δελεαστική διαδικασία. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που οι ταξιδιώτες καταναλώνουν τρόφιμα, άγνωστα σε εκείνους, μόνο και μόνο για να γνωρίσουν την γαστρονομική κουλτούρα ενός τόπου. Είναι πάντα ακίνδυνη αυτή η διαδικασία;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές τροφές, που μπορεί να μοιάζουν δελεαστικές, στην πραγματικότητα όμως κρύβουν πολλούς κινδύνους. Ανακαλύψτε τις!

Cassava


Αρκετοί πολιτισμοί της Αφρικής και της νότιας Αμερικής χρησιμοποιούν αυτή τη ρίζα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά μόνο αφού το έχουν μαγειρέψει πολύ καλά. Όταν μασιέται, ακατέργαστη απελευθερώνει το ένζυμο linamarase, το οποίο μετατρέπεται σε κυάνιο.

Hakarl


Αυτό το τρόφιμο, που φτιάχνεται από ένα είδος καρχαρία της Γριλανδίας έχει κερδίσει μια θέση στον κατάλογο με τις επικίνδυνες τροφές, γιατί το συγκεκριμένο είδος δεν έχει ουροποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι όλα τα απόβλητα και οι τοξικές ουσίες που μπορεί να έχει καταναλώσει περνούν στο κρέας του. Χρειάζεται μια διαδικασία έξι μηνών για να καταστεί ασφαλής η κατανάλωση του.

Casu Marzu


Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αηδιαστικό, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας το αποκαλούν παράδοση. Πρόκειται για ένα είδος τυριού, πάνω στο οποίο υπάρχουν πάνω ζωντανές προνύμφες και το οποίο απαγορεύεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προνύμφες που κατοικούν σε αυτό το πικάντικο πεκορίνο δεν είναι θανατηφόρες, αλλά μπορούν να επιβιώσουν και μετά την κατάποση και κατά συνέπεια να δημιουργήσουν γαστρεντερικό πρόβλημα.

Sannakji


Εάν αισθάνεστε τολμηροί , θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε αυτήν την κορεατική συνταγή με μικρά χταποδάκια. Επειδή τα άκρα τους περιέχουν νευρώνες, συνεχίζουν να κινούνται και οι βεντούζες τους δεν χάνουν τις ιδιότητες τους, ακόμα και αφού αποκοπούν από το σώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μασάτε προσεκτικά και επανειλημμένα μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό σας, προκαλώντας ακόμα και πνιγμό.

Raw Cashews


Εκτός αν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς , τότε μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για αυτά τα φιστίκια, σε σχήμα ημισελήνου. Όταν όμως είναι ωμά, περιέχουν urushiol, μια ουσία η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε μεγάλες ποσότητες. Για να απαλλαγούν από την επικίνδυνη χημική ουσία, οι εταιρείες παραγωγής περνούν τον καρπό από ατμό.

Elderberries


Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα αν καταναλώσετε αυτά τα βιολετί μικρά φρουτάκια σε μαρμελάδα ή ζελέ, μάλιστα πολλοί τα χρησιμοποιούν και στην ομοιοπαθητική για την θεραπεία πληγών ή ακόμα και στο κρυολόγημα. Παρόλα αυτά η επαφή με τα φύλα, τα κλαδιά και τους σπόρους που δεν έχουν επεξεργαστεί μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και άλλες πιο σοβαρές μορφές ασθένειας.

Αφρικάνικος Βάτραχος


Οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες που αναζητούν περίεργες γεύσεις και ταξιδεύουν στη Ναμίμπια θα βρουν αυτό το αμφίβιο, του οποίου το δέρμα και τα σπλάχνα περιέχουν μια ποικιλία από τοξικές, για τον άνθρωπο, ουσίες. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι μπορούν να τους καταναλώσουν μετά την “τρίτη βροχή” του έτους και μόλις οι βάτραχοι έχουν σταματήσει το ζευγάρωμα τους. Αν παρόλα αυτά το φάτε σε λάθος εποχή, υπάρχει κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας.

Blood Clams


Οι συγκεκριμένες αχιβάδες, που συλλέγονται στον Κόλπο του Μεξικό, στον Ατλαντικό και ορισμένα τμήματα του Ειρηνικού, είναι σπάνιες, αφού ζουν σε ένα περιβάλλον με λιγότερο οξυγόνο για να φιλτράρουν περισσότερο το νερό και να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Λόγω αυτού μπορούν να καταπιούν περισσότερους ιούς και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, του τυφοειδούς πυρετού και της δυσεντερίας.

Fugu


Ίσως το πιο γνωστό φαγητό σε αυτή τη λίστα, αυτό το ψάρι, που κόβεται σε μικρές λωρίδες, μπορούν μόνο να το μαγειρέψουν έμπειροι σεφ, επειδή τα εσωτερικά του όργανα, ειδικά το συκώτι, περιέχουν συμπυκνωμένη ποσότητα μιας παραλυτικής ουσίας, που ονομάζεται τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσης.

Ackee


Αυτό το περίεργο φρούτο παράγεται στη Δυτική Αφρική, αλλά συνδέεται πιο συχνά με τη Τζαμάικα και μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή κοιλιακή διαταραχή, αν καταναλωθεί πριν ωριμάσει πλήρως. Η αιτία είναι ένα δηλητήριο που περιέχει και ονομάζεται hypoglycin. Μπορείτε να το φάτε άφοβα αν ο κόκκινος καρπός έχει ανοίξει.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!