Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου για τη λειτουργία υπαίθριας Κυριακάτικης αγοράς, στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (συνεδρίαση στις 20.2.2014) ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην 5η τακτική του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Δευτέρα 10 Μαρτίου. Η διάθεση του χώρου, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις υπαίθριες (Κυριακάτικες) Αγορές, θα γίνεται για μία φορά το μήνα στην Ομοσπονδία Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος – ΡΟΜ», η οποία θα υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ειδικό κανονισμό λειτουργίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα επιβλέπει την καθαριότητα και ευταξία της ευρύτερης περιοχής.
Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται περιλαμβάνει την οδό Ν. Ουρανού, στο τμήμα από την οδό Λήμνου έως την οδό Μινωταύρου και τις οδούς Αχελώου και Φρίξου, άνωθεν της οδού Ν. Ουρανού. Προϋπόθεση για την απόφαση διάθεσης του χώρου είναι να παραμένουν ανοικτές για την κυκλοφορία των οχημάτων οι οδοί Μινωταύρου και Λήμνου (δίοδοι προς τη δυτική είσοδο της πόλης, την οδό Γιαννιτσών και τον σταθμό των Κ.Τ.Ε.Λ.).
Στο σκεπτικό της εισήγησης ελήφθησαν υπ' όψιν βασικές παράμετροι όπως:
Στην περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες αλλά μόνο γραφεία, ως επί το πλείστον μεταφορικών εταιριών, καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων και νυχτερινά κέντρα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η όχληση για τους περιοίκους από την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς
Το πλάτος και το μήκος του χώρου (800 μέτρων περίπου) κρίνεται ικανοποιητικό, για την ανάπτυξη υπαίθριων πάγκων
Η περιοχή εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία
Δεν δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή ή στην παρακείμενη κεντρική οδική αρτηρία της 26ης Οκτωβρίου, καθότι η αγορά δεν έρχεται σε άμεση επαφή με αυτήν
Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για τη στάθμευση αυτοκινήτων
Έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Τροχαίας και των όμορων Δήμων
«Στη λήψη της απόφασης για λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς στις παρυφές της πόλης, μετά από διαβούλευση στην ΕΠΖ, έπαιξε σημαντικό ρόλο η αντίστοιχη επιτυχημένη λειτουργία σε πολλές χώρες» ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς και συμπλήρωσε: «Η επιτυχία στη δική μας περίπτωση εξαρτάται από το κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι ως δημότες να στηρίξουμε μία προσπάθεια που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν από πλευράς των πωλητών οι όροι που έχουν τεθεί.
Δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης με την αγορά στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο και θεωρώ ότι κακώς έσπευσαν ορισμένοι κύκλοι να επικαλεστούν τα προβλήματα συγκεκριμένων κλάδων. Το παζάρι απευθύνεται σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, είναι μακριά από το κέντρο και γίνεται την Κυριακή».

http://www.thestival.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!